Ioana Băsescu, termen în dosarul în care a fost condamnată la 5 ani de închisoare. Elena Udrea, mesaj prin avocat: „Nu am vrut să fug din ţară, mergeam la medic”

Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost condamnată în urmă cu un an la 5 ani de închisoare în dosarul de finanţare ilegală a campaniei electorale a tatălui său pentru alegerile prezidenţiale din 2009, dosar în care mai este acuzată şi Elena Udrea.

26 mai 2022, 14:14
Ioana Băsescu, termen în dosarul în care a fost condamnată la 5 ani de închisoare. Elena Udrea, mesaj prin avocat: „Nu am vrut să fug din ţară, mergeam la medic”

UPDATE: Vară de foc pentru Elena Udrea şi Ioana Băsescu. Completul de trei judecători al ICCJ care analizează apelurile DNA și ale celor condamnați în mega-dosarul de corupție privind finanțarea campaniei prezidențiale din anul 2009, au anunțat, joi, toate părțile din acest proces să fie pregătite pentru audieri de inculpați și pledoarii finale.

Concret, instanța arată că acordă un termen generos pentru avocați și magistratul DNA pentru pregătirea pledoariilor finale în data de 8 septembrie în acest dosar.

Blagoevgrad a comunicat prin email că Elena Udrea si-a exprimat acordul de a participa. Azi au transmis ca Udrea nu vrea sa mai participe la ședința pe fondul oboselii și a stresului. A spus că nu mai vrea să fie chinuită cu cătușe și plimbată cu duba”, a anunțat joi la ICCJ grefierul de ședință care a făcut referatul cauzei.

La rândul său, avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a oferit explicații pentru cele transmise de Elena Udrea.

„Nu e chiar asa cum spune doamna Udrea. Am ținut legătură cu ea. Țin sa spun asta având experiența de acum doua zile.

Acum doua zile un complet de cinci judecători a constata ca nu e completa procedura de citare. As fi solicitat un termen puțin mai lung. Sunt martori ce privesc situația Elenei Udrea.

Știți care a fost problema în Blagoevgrad? Nu aveau un sistem funcțional. De ieri știu ca e funcțional sistemul. Dar pana acum nu era. Aparatura nu funcționează la Blagoevgrad și trebuia plimbată doamna Udrea până la Sofia.

Știu că este un drum de câteva ore. Poate de aceea nu a mai dorit.

Tot joi instanța a audiat mai mulți martori și a mai stabilit ca tot în 8 septembrie să fie ascultată Elena Udrea și Ioana Băsescu, după ce, anterior, acestea au indicat în mod expres că doresc să dea declarații de inculpat în dosar.

Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită şi spălare a banilor. Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la 5 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor.

Joi, Ioana Băsescu are termen în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţă care va trebui să dea sentinţa definitivă în acest caz, după ce verifică legalitatea procesului în fazele anterioare, atât în ce priveşte respectarea drepturilor acuzaţilor, cât şi din punct de vedere procedural.

În acelaşi dosar ar fi trebuit să fie audiată joi şi Elena Udrea, dar se pare că acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Citeşte şi: Cum încearcă Piedone să iasă din închisoare. Mutare de ultima oră a avocaţilor săi după condamnarea în dosarul Colectiv

”Nu am vrut să fug din țară, mergeam la medic” a spus avocatul Elenei Udrea în fața instanței, citând-o, România TV adăugând că fostul ministru mergea la o clinică de fertlizare in vitro. Se pare că aceasta nu a fost audiată. Avocatul Veronel Rădulescu spune că acest lucru a fost din cauza stării de sănătate, în timp ce procurorul susține că a vrut să fie audiată, dar a plecat din sală chiar înainte de acel moment, conform Romania TV. Elena Udrea ar fi spus – prin avocat – că se îndrepta spre Grecia pentru o procedură pentru a mai face un copil.

După ce Elena Udrea a fost condamnată în dosarul ”Gala Bute”, Traian Băsescu mărturisea că se teme pentru fiica sa, Ioana.  Fostul președinte a spus că Ioana, fiica sa cea mare, este în pericol să fie condamnată.

„Credeți că este în pericol fata dvs, acum, să primească o sentință definitivă?”, a fost întrebat fostul preşedinte la Realitatea Plus. „Este.”, a răspuns Traian Băsescu.

Citeşte şi: Traian Băsescu dă în judecată SPP pentru a-şi redobândi privilegiile. RAAPPS îl ameninţă cu evacuarea silită