Ioana Maria Vlas, profesoară în puşcărie pentru o elevă criminală

Ioana Maria Vlas i-a fost profesor în închisoare elevei care şi-a omorât mama adoptivă cu toporul în urmă cu trei ani. Mama FNI spune despre eleva ucigaşă că este o fată deşteaptă, dar are un dram de nebunie.

RomaniaTV.net
23 iul. 2012, 20:37

Ioana Maria Vlas a cunoscut-o pe eleva criminală la Penitenciarul Târgşor.

„Eu sunt, zice-se, un bun psiholog, sunt o persoană tolerantă şi în măsura în care am putut să ajut pe cineva indiferent pe cine, am făcut-o”, a spus Maria Vlas la România TV.

Tânăra i-a părut mamei FNI o fată drăguţă, sociabilă şi care nu aducea cu nimic cu o criminală. Maria Vlas a început să-i predea elevei lecţii la materiile umaniste.

„Era foarte veselă. Nicio sec nu puteai să-ţi imaginezi că a făcut o asemenea faptă oribilă (…) Eu pe vremea aceea am ajutat-o la anumite materii, era o chestiune de omenie,  la materii umaniste: literatură, franceză, engleză, istorie, geografie”, mai povesteşte Vlas.

Au discutat şi despre ziua în care tânăra şi-a ucis mama vitregă cu 9 lovituri de topor.

„Mi-a spus câte ceva, a spus pentru că a vrut ea, mi-a spus ca nu a fost înţeleasă de către această mamă vitregă (…) Ea nu a mai putut sa suporte asuprirea psihică la care o supunea mama ei vitregă”, mai povesteşte Maria Vlas.

Faptul că eleva a reuşit să ia bacalaureatul cu notă mare şi mai ales că a fost prima din liceul ei nu poate decât să o bucure pe cea care i-a fost profesoară în puşcărie.

„Eu sunt mândră pentru că această copilă a demonstrat că dacă omul vrea nu poate fi înfrânt de circumstanţe (…) Această fetiţă a vrut sa demonstreze că poate ceilalţi copii care dau exmene nu sunt pregătiţi, că în Romania de astăzi se spune ca merge şi aşa, pe căi ocolite, cu şmecherie, cu furat şi aşa mai departe”, a mai spus Vlas.

Maria Vlas crede că fata poate avea un viitor, dacă lumea nu o va judeca mereu pentru gestul ei. Cât despre un alt impuls criminal, Vlas spune că… nu se ştie niciodată!

„A pătrunde în sufletul unui om este foarte complicat, eu nu ştiu ce ar mai putea să descopere şi să scoată la suprafaţă pulsiunea criminală. Eu sper că nu se va mai întâmpla acest lucru”, a mai spus Vlas.