Ioana Mihăilă, anunţ după ce miniştrii USR PLUS şi-au dat demisia: Am deblocat proiecte esenţiale

Ioana Mihăilă vine cu un bilanţ după ce miniştrii USR PLUS şi-au dat demisia. Şefa demisionară de la sănătate spune că a deblocat proiecte esenţiale şi s-a luptat pentru construirea spitalelor regionale.

07 sept. 2021, 10:06
Ioana Mihăilă, anunţ după ce miniştrii USR PLUS şi-au dat demisia: Am deblocat proiecte esenţiale

Ioana Mihăilă, anunţ după ce miniştrii USR PLUS şi-au dat demisia. Ministrul demisionar al Sănătăţii Ioana Mihăilă a afirmat că este „dramatică” situaţia fondurilor pentru programele naţionale de sănătate, iar dacă rectificarea bugetară nu are loc foarte repede este posibil ca accesul la medicamente al acestor bolnavi să fie restricţionat.

Ioana Mihăilă, anunţ după ce miniştrii USR PLUS şi-au dat demisia: Am deblocat proiecte esenţiale

„Mulţumesc personalului medical care au dat dovadă de profesionalism de care a dat dovadă zi de zi, managerilor de spital cu care am avut nenumărate întâlniri, echipelor DSP, echipei de la MS. Acum puţin peste patru luni am stabilit trei priorităţi pe lângă pandemia COVID, fonduri europene pentru reforme şi investiţii în sănătate, creşterea accesului la servicii medicale de bază şi serviciilor de sănătate. În aceste luni am reuşit să implementăm, să deblocăm, sau să demarăm măsuri esenţiale pentru cele trei priorităţi.

Am realizat proiecte reale pentru construirea spitalelor regionale. Vorbimd e exemplu de spitalul regional de la Iaşi, unde de exemplu, contractul de finanţare în valoare de 250 de milioane de euro a fost semnat cu Banca Europeană de Investiţii, în aprilie. Contractul de proiectare tehnică este pregătit pentru semnare în semptembrie, anul acesta. La Cluj, contractul de finanţare se va semna în luna octombrie, iar în noiembrie se semnează proiectul de proiectare. La Craiova, contractul de finanţare se va semna în anul 2022, iar în decembrie se semnează contractul de proiectare.

Am deblocat aprovizionarea cu medicamente pentru bolnavii cu neovi specialii şi am introdus o procedură clară de selecţie pentru solicitanţii de licitaţie, având ca prim lucru timpul de punere pe piaţă, a medicamentului şi de asemenea am introdus şi am reglementat nişte obligaţii clare pentru deţinătorii de autorizaţii, precum şi pentru procedura de retragere a autorizaţiei în situaţia în care medicamentele nu sunt puse pe piaţă.

La București au fost obţinute autorizatile de construire şi demolare, contractarea lucrărilor de construcţie, în ianuarie 2022. La Timiș, autorizaţia de contruire va fi obţinută luna viitoare.

A fost semnat proiectul de lege dintre România și BCE aferent de 250 de milioane de euro. Banii vor fi folosiţi pentru cele două spitale de arşi din București și Tg. Mureș. Vor fi dotate cu echipamente 7 centre de radioterapie. În PNRR, componenta sănătate are alocat un buget de 2,9 miliarde de euro. La capitolul reforme, in ceea ce privește spitalele am introdus in legislatie criterii pe care membrii consiliilor de administratii din spitale trebuie să le indeplinească”,a spus Mihăilă.

Citeşte şi: Ioana Mihăilă anunţă când va începe distribuirea tichetelor de masă pentru stimularea vaccinării: „Măsura va fi limitată în timp. Nu se vor da bonuri şi în 2022”

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii atrage atenţia despre valul 4 al COVID. Ioana Mihăilă face apel la români să se vaccineze!

raport final mandat Ioana Mihaila