Ioana Mihăilă, despre creșterea vârstei de vaccinare împotriva HPV: „Extindem până la 18 ani inclusiv în cazul fetelor”

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a venit cu detalii despre stadiul analizei referitoare la creșterea vârstei de vaccinare împotriva HPV.

24 aug. 2021, 15:34
Ioana Mihăilă, despre creșterea vârstei de vaccinare împotriva HPV: „Extindem până la 18 ani inclusiv în cazul fetelor”

Ioana Mihăilă a spus că a solicitat DSP o etapizare prin care se crește vârsta de vaccinare împotriva HPV. „Într-o primă etapă vom extinde vârsta de vaccinare fetelor de până la 18 ani inclusiv, urmând ca apoi să extindem vaccinarea și la băieți. Trimitem aceste propuneri către comisii și să ne facem operările respective în programul de vaccinare”, a declarat ministrul Sănătății.

Datele unui studiu arată că aproximativ 2.000 de românce îşi pierd viaţa din cauza unei boli care poate fi prevenită prin vaccinare.

Vorbim de cancerul de col uterin, o boală agresivă, care ucide în special femeile care încă sunt tinere.

Vaccinul anti-HPV este unul care datează de ani de zile. Eficiența serului este aproape de 100%, dacă este făcut între 11 și 14 ani. Poate fi administrat și fetelor peste 14 ani, chiar și băieților, dar în România, programul național de vaccinare nu cuprinde încă aceste categorii, așa că părinții trebuie să îl cumpere din farmacie.

Infecția cu HPV afectează atât femeile, cât și bărbații. Virusul se transmite prin contact sexual sau orice alt tip de contact direct pe piele.

Infecția cu HPV a fost identificată în 99% din cazurile de cancer cervical diagnosticate. Cele mai frecvente opt tulpini de HPV (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) sunt responsabile de aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin. Pentru a preveni infecția cu HPV medicii recomandă vaccinarea încă din preadolescență.

Citește și Loteria specială pentru românii vaccinaţi. Ministrul Sănătăţii spune cum va funcţiona şi câţi bani sunt puşi în joc

In prezent, există 3 tipuri de vaccinuri HPV: Gardasil, Gardasil 9 si Cervarix:

  • Toate cele 3 vaccinuri previn infectia impotriva HPV 16 si 18, doua tipuri de HPV cu risc cancerigen inalt care cauzeaza leziunile pre-canceroase de la nivelul colului uterin (neoplaziile intraepiteliale cervicale – CIN) si 70% dintre cancerele de col uterin si aproximativ 50% dintre cancerele vaginal, vulvar, penian. Tulpina HPV 16 este frecvent implicata in cancerul anal.
  • Gardasil previne, in plus, infectia impotriva HPV 6 si 11 care cauzeaza 90% dintre verucile vaginale (negii vaginali).
  • Gardasil 9 previne infectia impotriva acestor 4 tipuri de HPV la care se adauga preventia fata de inca 5 tipuri HPV cancerigene (HPV 31, 33, 45, 52 si 58) si care sunt raspunzatoare impreuna de inca 10-20% dintre cazurile de cancer de col uterin. Gardasil 9 ofera astfel cea mai completa protectie antivirala.

Vaccinul HPV e recomandat atât pentru fete, cât și pentru băieți. Pentru cel mai bun efect, ar trebui să fie administrat între 11 și 12 ani, însă vaccinarea poate începe și de la 9 ani.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Sua recomandă vaccinarea pentru copii și adulți cu vârsta între 9 și 26 de ani. Totuși, vaccinul se poate face și după această vârstă până la 45 de ani.

Citește și Ioana Mihăilă: Vârful valului patru e așteptat la finalul lunii septembrie. 4.000 de pacienți cu COVID internați – cel mai rău scenariu