Ioana Mihăilă: Vârful valului patru e așteptat la finalul lunii septembrie. 4.000 de pacienți cu COVID internați – cel mai rău scenariu

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, au susținut o conferință de presă pe tema pregătirilor pentru valul 4 al pandemiei de COVID-19.

24 aug. 2021, 13:09
Ioana Mihăilă: Vârful valului patru e așteptat la finalul lunii septembrie. 4.000 de pacienți cu COVID internați – cel mai rău scenariu

Declarații live Ioana Mihăilă:

-Bună ziua. Mulțumesc pentru prezență. Anul trecut pe vremea asta aveam în jur de 1.000 de cazuri pe zi. Anul acesta ne putem vaccina. Intensitatea valului 4 și modul în care spitalele vor reacționa și modul în care pacienții vor putea fi tratați depinde de fiecare dintre noi, de alegerea noastră de a ne vaccina. Se vor limita efectele valului patru prin vaccinare.

-Săptămâna trecută am avut mai multe teleconferințe. Am vrut să vedem cu ce probleme se confruntă fiecare și ce măsuri trebuie luate în condițiile în care crește numărul de cazuri. Am suplimentat numărul de paturi la fiecare unitate sanitară.

-Știm că varianta Delta afectează mai mult tinerii și copiii am solicitat numărul maxim de paturi destinate îngrijirii copiilor. Avem 340 de paturi de Terapie Intensivă pentru adulți, iar DSP a raportat că pot pune 110 paturi ATI pentru copii. E important de menționat că copiii infectați cu COVID pot fi internați și în saloanele pentru adulți.

-Facem apel la populație să meargă să se vaccineze. Ne poate feri de o încărcătură a sistemului sanitar.

Se va ajunge din nou la lockdown?

Raed Arafat: Lockdown cum a fost înainte nu se preconizează. Avem alte mijloace și alte posibilități. Noi oricum nu am avut lockdown total, cum a fost în alte țări. Am mers pe incidențe, pe măsuri locale. Aceasta va fi din nou abordarea noastră mai departe.

S-a tot vorbit de restrictii pt cei nevaccinati.

Raed Arafat: Inainte erau restrictii pentru toti. Acum va fi putin altfel. Nu sunt țintite persoanele nevaccinate.

Mai există județe unde nu există paturi ATI pentru copii?

Ioana Mihăilă: Pe de o parte nu ne așteptăm să mai umplem secțiile pentru adulți, așa cum s-a întâmplat înainte. În fiecare regiune există paturi pentru copii.

Când am putea atinge vârful valului patru

Ioana Mihăilă: Ultima raportare de la INSP corectează a raportare anterioară și spune că vârful ar putea apărea la finalul lunii septembrie. Scenariul cel mai rău e că am putea ajunge la 4.000 de pacienți spitalizați.

Va deveni vaccinarea obligatorie?

Ioana Mihăilă: În momentul de față nu se discută de vaccinare obligatorie. Dar e bine ca oamenii să fie conștienți și să aleagă vaccinarea, nu riscul de a ajunge pe patul de spital. Decesele cauzate de tulpina Delta au fost doar la persoanele nevaccinate.

Ioana Mihăilă: Se revine la învățământul față în față până se atinge incidența de 6 la mie

În privința deschiderii școlilor, e o asumare a revenirii la învățământul față în față. Școlile se vor deschide până la incidența de 6 la mie. Urmează să stabilim ulterior ce vom face în fiecare situație particulară. Continuăm să apelăm la mijloacele de prevenție folosite în anii anteriori: purtarea măștii, distanțarea, aerisirea permanentă, testarea.

Tichete de masă pentru vaccinați

Tichetele de masă sunt destinate celor care se vaccinează de la momentul în care intră ordonanța. Avem rectificarea care intră vineri. Durează până la achiziție și tipărirea bonurilor de masă. Facem tot posibilul să se întâmple cât mai repede.

Crește numărul de cazuri. Care sunt activitățile care favorizează răspândirea virusului?

Orice activitate din spații aglomerate unde oamenii stau fără mască. Nu putem să numim exact activitatea, fără studii științifice.