Ioana Mihăilă: Elevii nevaccinați vor purta mască de protecție și anul viitor în interiorul școlii

Elevii vor purta mască în interiorul școlii și pe parcursul anului școlar viitor, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, precizând că e vorba în special de cei care nu sunt vaccinați.

10 iun. 2021, 21:21
Ioana Mihăilă: Elevii nevaccinați vor purta mască de protecție și anul viitor în interiorul școlii

„Vom susține ca la interior copiii să rămână cu mască, cel puțin cei care nu sunt vaccinați. (…) Trebuie judecat și în funcție de incidență, se poate discuta și o măsură de relaxare în interior. Totuși, lecția din Marea Britanie ne învață că, atunci când a fost o relaxare, a crescut numărul cazurilor”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, joi, la TVR.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că, dacă nu ne vaccinăm, ”ne putem aştepta la un val patru mai intens”.

„Cred că, dacă nu ne vaccinăm, ne putem aştepta la un val patru mai intens şi, dacă reuşim să vaccinăm un mare procent al populaţiei şi mai ales al populaţiei la risc (…) ne putem aştepta ca acest val patru să fie uşor gestionabil”, a declarat, joi seară, la TVR, Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă: E posibil să ajungem la imunizare colectivă în toamnă, dacă creștem ritmul de vaccinare

Întrebată dacă mai ajungem la imunizare colectivă în toamnă, Mihăilă a precizat: „Cred că este posibil să mai creştem ritmul de vaccinare sau măcar să-l menţinem ca şi acum. Cred că este posibil, dar cu eforturi mai mari, mai ales din punct de vedere al muncii de convingere să reuşim să vaccinăm mai mult în mediul rural pentru că acolo dorinţa de vaccinare este mai redusă”.

Mihăilă a precizat că eforturi susţinute trebuie să facă medicii de familie, preoţii, profesorii sau autorităţile locale sau asistenţii sociali care „ar trebui să se simtă responsabili pentru comunitatea în care locuiesc”.

„Probabil în câteva săptămâni vom ajunge la cinci milioane (de persoane vaccinate – n.r)”, a adăugat ministrul.

Întrebată cum vede valul patru, Mihăilă a afirmat: „Dacă vorbim de valul patru şi cum ne pregătim, cred că acele lecţii pe care le-am învăţat în celelalte valuri de până acum trebuie să ne înveţe să fim mai flexibili, să nu ajungem într-o extremă sau alta, ne aşteptăm să nu mai ajungem la această încărcătură de pacienţi pe care am avut-o în valurile doi şi trei, pentru că am avut un procent de persoane vaccinate şi un alt procent de persoane care au trecut prin infecţie, motiv pentru care, cel puţin în acest moment, nu cred că mai este cazul ca spitalele să fie închise pentru pacienţii non-covid”.


loading...