Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: „Acolo unde se implică primarul şi preotul, avem succes al campaniei de vaccinare”

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, îl contrazice pe Florin Cîțu, premierul României. Mihălă susține că nu are date care să confirme scenariul lansat de Florin Cîțu, potrivit căruia în oraşele cu primari PSD ritmul vaccinării este mult mai lent.

01 iun. 2021, 21:44
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: „Acolo unde se implică primarul şi preotul, avem succes al campaniei de vaccinare”

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a declarat că, în timp ce există dovezi concrete și multiple că trecerea prin infecția cu SARS-CoV-2 este nocivă în anumite cazuri, nu există dovezi care să ateste potențialele efecte negative pe termen lung ale vaccinului.

La „Actualitatea” cu Tudor Mușat, ea s-a arătat de părere că accesul la vaccin nu mai reprezintă „o foarte mare problemă”, fiind poate o problemă „într-un mediu rural izolat, unde nici medicul de familie nu a început să vaccineze”.

Întrebată dacă, conform evaluărilor sale, sunt mai mulți cei care încă ezită din diverse motive să se vaccineze sau mai degrabă cei care efectiv nu au acces la vaccin, dar ar dori să se imunizeze, Ioana Mihăilă a afirmat: „Nu cred că mai este neapărat o foarte mare problemă de acces la vaccin. Probabil că ea mai este o problemă doar în mediul rural, poate într-un mediu rural izolat, unde nici medicul de familie nu a început să vaccineze, dar în cea mai mare parte a țării accesul la vaccin există și el este destul de facil”.

Alexandru Rafila, după ce a anunţat al patrulea val în toamnă: România se află pe locul 25 în UE în ceea ce privește vaccinarea

„Cred că deja milioanele și zecile, și sutele de milioane de oameni care au fost vaccinați și care nu au trecut prin efecte adverse semnificative, mai ales dacă vorbim despre aceste vaccinuri cu ARN mesager, Pfizer și Moderna, cred că acele date sunt suficiente. Nu cred că mai trebuie să așteptăm rezultate ale unor studii înainte de a fi convinși că e bine să ne vaccinăm”, a punctat ministrul Sănătății.

Referitor la faptul că unii oameni s-ar putea teme de eventuale efecte pe termen lung ale vaccinării, nu neapărat de reacții adverse imediate, ea spune: „Cred că tot timpul trebuie să punem în balanță potențialele efecte negative pe termen lung ale vaccinului – și îmi măsor foarte atent cuvintele când spun potențiale, pentru că ele nu au fost dovedite – și efectele pe termen lung ale trecerii prin infecție, care există și care au fost dovedite. Cred că tot timpul balanța va înclina foarte puternic spre efectele bolii”.

„Eu sunt foarte mare fan al medicinei alopate, nu spun decât potențiale efecte pe termen lung și îmi asum acest lucru, dar sunt convinsă că ele nu vor exista. Din nou, îmi măsor bine cuvintele și știu clar că există efecte pe termen mediu și pe termen lung ale trecerii prin infecție, și cred că tot timpul ar trebui să vedem și să ne lăsăm influențați de ce vedem foarte clar în fața ochilor – și ce vedem foarte clar în fața ochilor este că au trecut luni întregi de la prima doză de vaccin administrată și nu s-a întâmplat nimic până acum, așa cum a trecut mai mult de un an de la primul pacient infectat și avem multe dovezi care ne spun că trecerea prin infecție este nocivă în anumite cazuri și că de ea trebuie să ne ferim”, a adăugat ministrul Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, îl contrazice pe Florin Cîțu, premierul României. Mihălă susține că nu are date care să confirme scenariul lansat de Florin Cîți, potrivit căruia în oraşele cu primari PSD ritmul vaccinării este mult mai lent.

„Nu avem date la minister care să probeze acest lucru, dar pot să vă spun că acolo unde primarul se implică și preotul putem vedea campanii de succes”, a spus Ioana Mihăilă, la B1TV.

„Este o diferenta, nu as fi vrut sa bag partea asta politica, dar ea exista. Acolo unde sunt primari PSD, trebuie eforturi mult mai mari si nu inteleg, pentru ca aceasta campanie de vaccinare nu are nimic de-a face cu politica. Inca astept sa ii vad ca merg in centrele de vaccinare si sustin campania de vaccinare.”, a spus Florin Cîţu la Digi24.

Florin Cîţu: „Acolo unde sunt primari PSD trebuie eforturi mai mari. Aştept ca primarii PSD să se implice în campania de vaccinare”


loading...
Partenerii noștri