Ioana Mihăilă, primele explicaţii după stenogramele făcute publice de România Tv în care liberalii se opun înfiinţării ANDIS

Ioana Mihăilă a făcut primele precizări privind rolul Agenţiei Naţionale pentru Investiţiile în Infrastructura de Sănătate, după ce România Tv a făcut publice stenogramele în care liberalii acuză o manevră financiară USR în sănătate.

17 iun. 2021, 18:03
Ioana Mihăilă, primele explicaţii după stenogramele făcute publice de România Tv în care liberalii se opun înfiinţării ANDIS

Ioana Mihăilă, primele explicaţii după stenogramele făcute publice de România Tv. Ministrul Sănătăţii a explicat în cadrul unei conferinţe de presă care este rolul Agenţiei Naţionale pentru Investiţiile în Infrastructura de Sănătate.

Ioana Mihăilă, primele explicaţii după stenogramele făcute publice de România Tv

Citeşte şi Exclusiv. Tunul de două miliarde de euro pregătit în Sănătate. DOCUMENTE

„Componenta sănătate a PNRR are trei mari pachete de reformă. Prima este reforma gestionării fondurilor publice din sistemul de asigurări de sănătate şi se referă la plata per rezultat şi pe calitate, atunci când vorbim de serviciile medicale, dar şi crearea unui cadru care să stimuleze inversarea piramidei serviciilor de sănătate, cu creşterea ponderii serviciilor din ambulatoriu şi din asistenţa medicală primară, mai precis din asistenţa medicilor din familie, precum şi din asistenţa medicală comunitară. A doua mare linie de reformă este tocmai creşterea capacităţii administrative a Ministerului Sănătăţii în vederea gestionării proiectelor de infrastructură în sănătate şi aici vorbim specific tocmai de crearea acestei Agenţii Naţionale pentru Investiţiile în Infrastructura de Sănătate. Motivul pentru care am propus această linie de reformă în PNRR este tocmai această nevoie, pe care cu toţii am identificat-o, în crearea unor noi spitale, în construcţia de fapt de noi spitale. Agenţia va gestiona şi va avea în portofoliu spitale care au impact teritorial major şi care se află în subordinea Ministerului Sănătăţii”, a afirmat ministrul, într-o conferinţă de presă.

Ioana Mihăilă a menţionat că spitalele din subordinea autorităţilor locale vor putea cere asistenţă tehnică agenţiei pentru derularea propriilor proiecte de investiţii, această solicitare fiind „opţională, nu obligatorie”.

Potrivit ministrului, agenţia va avea şi rolul de a elabora, împreună cu alte ministere, normele care privesc calitatea mediului construit în sănătate, mai ales în infrastructura spitalicească.

„Agenţia are, de asemenea, rolul de a elabora, împreună cu alte ministere, normele care privesc calitatea mediului construit în sănătate. mai ales în infrastructura spitalicească. O a treia mare linie de reformă în PNRR este reprezentată de reforma managementului sanitar şi a resursei umane din sănătate. Aceste trei linii de reformă sunt completate cu două mari linii de investiţii. Investiţii în asistenţa prespitalicească şi mai specific în cabinetele medicilor de familie, în centrele comunitare integrate în unităţile medicale mobile, precum şi în ambulatoriile de specialitate. Investiţia numărul doi este în infrastructura spitalicească, iar această linie de investiţie are, pe lângă investiţiile în spitalele nou construite sau în corpurile noi aferente spitalelor existente, un capitol de investiţie dedicat tocmai dotării spitalelor în vederea reducerii riscului de infecţii asociate asistenţei medicale, precum şi un capitol de investiţii în secţiile de terapie intensivă nou-născuţi”, a explicat ministrul.

Reamintim că România Tv a prezentat în emisiunea lui Victor Ciutacu stenogramele care aruncă în aer coaliţia. Proiectul privind înfiinţarea Agenţiei pentru spitale ar fi fost introdus împotriva deciziei coaliției, de Cristian Ghinea.

Citeşte mai multe despre acest subiect AICI.


loading...
Partenerii noștri