Ioana Petrescu, fost ministru de Finanţe: Efectul Brexit asupra românilor

Ioana Petrescu, fostul ministru al Finanţelor, a publicat pe blogul ei o analiză cu efectele pe care le-ar avea asupra României o posibilă ieşire a Marii Britanii din UE. De la românii care muncesc sau studiază în Anglia, până la schimburile comerciale dintre cele două ţări, Brexit-ul ar avea consecinţe serioase asupra României.

21 iun. 2016, 07:39
Ioana Petrescu, fost ministru de Finanţe: Efectul Brexit asupra românilor

„România ar putea primi mai putini bani de la UE, dacă Marea Britanie iese din UE. Marea Britanie este un net contribuitor la bugetul Uniunii Europene. Conform Trezoreriei britanice și Oficiului de responsabilitate bugetară, in 2015, Marea Britanie a contribuit la bugetul UE cu 8,4 miliarde de euro net. Dacă va ieși, nu va mai contribui cu acești bani și UE trebuie să găsească alte țări net contribuitoare care să aducă mai mulți bani la bugetul UE sau va tăia din cheltuieli. Acest lucru va afecta  țările net beneficiare, precum România. In anul 2015,  am beneficiat de 2,9 miliarde de euro net de la UE, conform Strategiei fiscal-bugetare făcuta publică de Ministerul român de Finanțe in decembrie 2015.

O alta categorie de români care ar putea fi afectată financiar de un Brexit este aceea a studenților plecați la studii în Marea Britanie. Ei nu vor mai beneficia de taxele de școlarizare reduse, aferente studenților membrii UE și ar putea plăti taxe mult mai mari, așa cum se aplica  acum celor are  nu provin  din țari UE.  Acest lucru ar putea determina o reducere a numărului de studenți români care își permit o diploma britanică. De ce diferențe de preturi vorbim? De exemplu, universitatea Oxford are o taxă de școlarizare pentru anul 2016, pentru studenți din țari ale Uniunii Europene, de 9.000 de lire. Studenții din țari UE pot lua un împrumut de la Guvernul britanic care să acopere total aceasta sumă. Pentru studenți internaționali, din afara Uniunii, taxa de școlarizare se ridica până la 22.000 lire și nu există acces la împrumut guvernamental. Dar asta nu e tot! La aceasta sumă se mai adaugă alte taxe de 7.000 de lire. Deci, vorbim de creșteri de până la 29.000 lire pe an, în anumite cazuri, a scris Ioana Petrescu pe blog.

Citeşte AICI analiza completă a Ioanei Petrescu.