Ioana Petrescu: Nu dăm bani pentru profesori, nu facem reforme în învăţământ, dar educaţia este declarată o prioritate!

Ioana Petrescu, fostul ministru al Finanţelor, facev o analiză pe blogul ei pe subiectul educaţiei şi a problemelor din sistem. Ea vine cu soluţii aplicate şi verificate în alte ţări, unde rezultatele reformelor în educaţie şi-au produs efectele.

01 iun. 2016, 09:15
Ioana Petrescu: Nu dăm bani pentru profesori, nu facem reforme în învăţământ, dar educaţia este declarată o prioritate!

Educatia, vesnica prioritate nationala

In programul prezidential prezentat inainte de a fi ales, Presedinele Iohannis declara educatia o prioritate. A intarit acesta afirmatie si dupa ce a devenit presedintele Romaniei, in diverse ocazii. Premierul Ciolos sustinea, la preluarea mandatului, ca educatia este o prioritate nationala, inclusiv la urmatoarea rectificare bugetara. Vicepremierul Borc spunea ca invatamantul dual este una dintre marile prioritati ale acestui guvern. De fapt, toti politicienii aflati la putere au declarat educatia o prioritate! Dar totul a ramas la nivel de enunt, ne-am lamurit!

O propunere greu de pus in practica

Ordonanta de Urgenta pusa in dezbatere publica de Ministerul Muncii propune rezolvarea inechitatilor de incadrare din sistemul de invatamant si introducerea bonusurilor de performanta, prin infiintarea unui fond de premiere de 2% din fondul de salarii. Mai exact, ordonatorii de credite ar putea acorda premii celor care indeplinesc criteriile de performanta. Raman insa nelamurite multe aspecte legate de punerea in practica a acestei propuneri: Cum se acorda aceste premii? Care sunt criteriile de performanta? Din pacate, nu aflam din proiectul de OUG decat ca Ministerul Educatiei va stabili aceste criterii pentru sistemul de invatamant.

Aceasta Ordonanta, de fapt, nu ofera mare lucru in plus pentru salariatii din invatamant. In sistemul de salarizare din Invatamant, cazurile care ar beneficia de pe urma rezolvarii inechitatilor sunt destul de putine, fata de alte sectoare, cum ar fi Sanatatea, unde aceasta masura este cu adevarat necesara. Educatia pare ca primeste acesti 2% in plus, sub forma de bonus de performanta, dar, in lipsa unor criterii clare, poate fi un mar otravit care incurajeaza clientelismul, nu performanta.

Acest Guvern nu vorbeste despre reformele structurale necesare in invatamant si nici de modul in care ar putea fi masurata acesta performanta pentru a putea fi rasplatita.

Citeşte mai mult pe blogul Ioanei Petrescu