Klaus Iohannis: Am privit stupefiat imaginile cu ursul împuşcat. Acel incident m-a întristat VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că a privit ”stupefiat” imaginile cu ursul care a fost împuşcat în Sibiu, el criticând faptul că nu există oameni instruiţi şi proceduri clare pentru intervenţii. 

13 oct. 2016, 14:07
Klaus Iohannis: Am privit stupefiat imaginile cu ursul împuşcat. Acel incident m-a întristat VIDEO

Acel incident m-a întristat. Am urmărit stupefiat acele imagini cu un urs care se plimbă prin oraș și pur și simplu este împușcat. Cum este posibil să existe ISU, Poliția Locală, să se adune 50 de oameni la urs să strige toți acolo și în final, în loc să vină cineva de la DSV sau de la ISU cu pușca cu tranchilizant, cineva zice împușcați-l. (…) Nu am fost acolo, dar din film mi s-a părut că acel animal a fost speriat și a fugit. (…) Nu era mai simplu ca în loc de 50 de oameni dezorganizaţi, să avem doi-trei oameni pregătiți pentru așa ceva, care ar fi intervenit fără panică? Emoția face parte din ecuație și la dezastre și în cazul unor acțiuni teroriste apare teroarea și pentru a preveni emoții inutile este nevoie de proceduri clare pentru oamenii care trebuie să se intervină„, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a subliniat că sunt necesare proceduri simple şi clare şi oameni instruiţi pentru a interveni în diverse situaţii. ”Nu este un dezastru naţional dacă un urs intră în oraş, dar emoţia care se creează este comparabilă cu emoţia în cazul unui dezastru natural şi de astfel de emoţii negative nu avem nevoie”, a adăugat preşedintele.

Un urs a fost ucis miercuri dimineaţă, în urma unei operaţiuni de capturare a acestuia, care a durat în jur de două ore. În acest timp, animalul a trecut prin aproape jumătate de oraş, inclusiv prin centru, şi a urcat pe acoperişuri.

”La rapiditatea cu care se mişca, sărea garduri, ursul era un real pericol. S-a încercat cu tranchilizante să se oprească ursul, dar nu s-a reuşit. La un moment dat, ursul a intrat în curte la fabrica de mobilă, unde erau 50 de oameni, care erau în pericol. Tranchilizantul îşi face efectul în funcţie de cum prinzi animalul, cât de adânc intră, câţi ani are animalul. Tranchilizantul, din ce mi s-a explicat, putea să-şi facă efectul şi după 30 de minute”, a declarat prefectul Cristian Roman.

Poliţia Sibiu a deschis, miercuri, dosar penal pentru uz de armă letală după uciderea ursului.

Totodată, Ministerul Mediului a cerut, joi, Poliţiei Judeţene Sibiu să ancheteze cum a ajuns ursul în oraş, în condiţiile în care judeţul Sibiu nu este un areal dezvoltat al animalelor din această rasă, fiind posibil ca acesta să fi fost ţinut în captivitate şi eliberat.

Citeşte şi: SCANDAL pe uciderea unui pui de urs la Sibiu. Ministerul Mediului: Nu s-a solicitat derogarea de împuşcare