SCANDAL pe uciderea unui pui de urs la Sibiu. Ministerul Mediului: Nu s-a solicitat derogarea de împuşcare

Ministerul Mediului nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împuşcare a ursului care s-a plimbat, miercuri, prin Sibiu, instituţia precizând că va sesiza Poliţia Sibiu în vederea demarării unei anchete.

RomaniaTV.net
13 oct. 2016, 11:22
SCANDAL pe uciderea unui pui de urs la Sibiu. Ministerul Mediului: Nu s-a solicitat derogarea de împuşcare

„Ministerul Mediului va transmite, în cursul zilei de astăzi (joi, n.r.), o sesizare către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu, prin care solicită o anchetă care să stabilească cât mai precis condiţiile în care ursul a apărut în oraş. Ministerul ia în calcul şi posibilitatea ca apariţia ursului în zona locuită a oraşului să fie rezultatul unei activităţi ilegale: eliberarea voluntară a unui urs ţinut ilegal în captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc. Ministerul Mediului nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împuşcare. Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de intervenţie, în situaţia dată, va fi stabilită de organele de anchetă abilitate”, se arată într-o poziţie oficială a Ministerului Mediului, postată pe pagina de Facebook.

Totodată, Ministerul Mediului a anunţat că a cerut Direcţiei Sanitar Veterinare analize care să determine starea de sănătate a ursului înainte de împuşcare, inclusiv să stabilească dacă exemplarul a fost tranchilizat anterior ajungerii în oraş.

Citeşte şi O asociaţie din Bucureşti anunţă organizarea unui protest la Sibiu, în numele ursului ucis

„Considerăm că acest incident arată, odată în plus, necesitatea înfiinţării cât mai rapide a Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice – SUAS, demers deja iniţiat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor împreună cu Ministerul Afacerilor Interne. Această structură va dispune de proceduri foarte clare pentru intervenţia în astfel de situaţii, în funcţie de nivelul de pericol”, potrivit documentului citat.

Autorităţile din Sibiu au fost în alertă, miercuri dimineaţa, după ce un urs a fost văzut în centrul oraşului. Zona a fost împânzită de poliţişti şi jandarmi. La scurt timp, însă, animalul a fost împuşcat mortal. Iniţial s-a vorbit despre un urs de mari dimensiuni, însă ulterior s-a stabilit că animalul era pui.