Iohannis a avut o discuție telefonică cu Stoltenberg despre noile elemente de dronă rusească descoperite în România: „Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internațional, fiind crime de război”

Klaus Iohannis a purtat o discuție telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce au fost descoperite noi fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă în Tulcea.

09 sept. 2023, 18:38
Iohannis a avut o discuție telefonică cu Stoltenberg despre noile elemente de dronă rusească descoperite în România: „Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internațional, fiind crime de război”

Klaus Iohannis a declarat că, în timpul discuției cu Jens Stoltenberg, cei doi au vorbit despre identificarea, de către autoritățile român, pe teritoriul nostru a unor elemente noi de drone, similare celor aparținând dronelor utilizate de armata rusă.

Citește și Iohannis și Ciolacu, primele reacții, după seismul devastator din Maroc. ”Sunt întristat de dezastrul care a avut loc”

„Reiterez condamnarea fermă a atacurilor repetate ale Rusiei împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, inclusiv cele asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România. Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internațional, fiind crime de război. Identificarea astăzi de către autoritățile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă. Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile rusești la porturile ucrainene de la Dunăre”, declară Klaus Iohannis.

Secretarul general al NATO l-a asigurat pe Iohannis că România „este foarte bine apărată și beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din întreaga noastră istorie”.

„L-am informat cu privire la noile evoluții, iar acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România și a reasigurat că Alianța Nord-Atlantică și Aliații sunt pe deplin alături de România, așa cum a fost dovedit, de exemplu, și de recenta decizie a SUA de a spori prezența sa în România cu avioane F-16 în cadrul misiunii de Poliție Aeriană din țara noastră. Așa cum am mai spus, în cadrul NATO, România este foarte bine apărată și beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din întreaga noastră istorie”, încheie Iohannis.

Citește și Klaus Iohannis, față în față cu liderii lumii la București în plin scandal cu drone: „Una dintre lecțiile războiului e că interdependența economică poate fi instrumentalizată periculos împotriva noastră”

În zona localității Plauru, județul Tulcea, au fost descoperite, sâmbătă, fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă, a transmis MApN. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză și expertizare tehnică.