Iohannis a promulgat legea privind stabilirea destinaţiei unor bunuri imobile confiscate

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea destinației unor bunuri imobile confiscate, anunță Administrația Prezidențială.
Filip Stan
14 nov. 2016, 18:24
Iohannis a promulgat legea privind stabilirea destinaţiei unor bunuri imobile confiscate

Pe 25 octombrie, Camera Deputaților a adoptat această lege, care prevede că bunurile imobile confiscate în cadrul unui proces penal vor putea fi transmise cu titlu gratuit, prin hotărâre de Guvern, în domeniul public al statului și în administrarea autorităților administrației publice centrale, a altor instituții publice.

Potrivit legii, „bunurile imobile intrate, prin confiscare, în cadrul procesului penal, în proprietatea privată a statului, pot fi transmise cu titlu gratuit în domeniul public al statului și în administrarea autorităților administrației publice centrale, altor instituții publice de interes național, după caz, sau regiilor autonome de interes național, prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Finanțelor Publice, la propunerea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate”.

Legea mai prevede că bunurile se dau în administrare beneficiarilor, la cererea motivată a acestora și transmisă agenției, în scopul utilizării ca sediu principal sau secundar, la valoarea stabilită în Ordonanța Guvernului 14/2007.

În termen de 45 de zile lucrătoare de la primirea comunicării privind evaluarea bunurilor imobile intrate prin confiscare în proprietatea privată a statului, Agenția are obligația să analizeze și, dacă este cazul, să inițieze procedurile pentru transmiterea cu titlu gratuit a bunurilor sau procedurile pentru încheierea unui contract de comodat.

Criteriile în selectarea uneia dintre cele două opțiuni sunt lipsa spațiului cu destinație de sediu, necesitatea extinderii sediului actual, amplasarea imobilului, suprafața, starea tehnică în care se găsește imobilul, destinația actuală, data primirii solicitării, situația financiară a solicitantului, eventualul impact asupra bugetului de stat, mai stipulează actul normativ.

Bunurile imobile se preiau pe bază de proces-verbal de predare-preluare încheiat între organul de valorificare și beneficiar. În toate cazurile, termenul de predare-preluare este de maximum 90 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului.

Actul normativ mai prevede că bunurile imobile confiscate aflate în procedura de valorificare prin licitație publică la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt supuse prevederilor Ordonanței Guvernului 14/2007 până la finalizarea procedurii de licitație. Dacă procedura de valorificare prin licitație publică nu s-a finalizat cu adjudecarea bunului imobil, acesta intră sub incidența prevederilor prezentei legi.

Legea privind stabilirea destinației unor bunuri imobile confiscate a fost inițiată de senatorul PSD Liviu Pop.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 13.00 au votat peste 4,5 milioane de români. Update
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Secretele din Capela Sixtină. Ce s-a pregătit pentru Conclavul Cardinalilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan