Iohannis a semnat vineri! Este vorba de schemă de ajutor cu fonduri nerambursabile

Klaus Iohannis a promulgat legea care instituie cadrul general pentru finanţarea unor Scheme de Eficienţă Energetică şi producţie din surse de energie regenerabile, destinate întreprinderilor mari şi IMM-urilor. Iohannis a promulgat, de asemenea Legea privind parteneriatul public-privat
Filip Stan
05 ian. 2024, 14:25
Iohannis a semnat vineri! Este vorba de schemă de ajutor cu fonduri nerambursabile

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 112/2022 privind instituirea unor măsuri pentru stimularea investiţiilor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în domeniul eficienţei energetice, resurselor regenerabile de energie pentru întreprinderi mari şi întreprinderi mici şi mijlocii, energiei verzi din surse regenerabile destinate autorităţilor publice locale, precum şi unele măsuri în domeniul specializării inteligente, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Cărţile de identitate electronice devin oficiale. Klaus Iohannis a promulgat legea buletinelor cu cip
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instiuirea cadrului general pentru finanţarea unor Scheme de Eficienţă Energetică şi producţie din surse de energie regenerabile, destinate întreprinderilor mari şi IMM-urilor al cărei scop este de a sprijini mediul de afaceri pentru a dobândi independenţă energetică prin realizarea de economii de energie specifice clădirilor şi construcţiilor industriale/prestărilor de servicii, precum şi celor specifice proceselor tehnologice, cât şi pentru producerea de energie verde pentru consum propriu din resurse regenerabile.

De asemenea, se reglementează cadrul general pentru finanţarea unor proiecte de investiţii în producerea energiei din surse regenerabile destinate autorităţilor locale care au în responsabilitate servicii publice de interes local pentru consumul propriu al acestora, cu scopul de asigura creşterea nivelului de independenţă energetică şi/sau pentru comercializarea energiei din surse regenerabile.

Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public-privat

Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public-privat
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public-privat, care are ca obiect de reglementare încheierea, derularea şi încetarea contractelor de parteneriat public-privat, stabilirea obiectului parteneriatului public-privat, respectiv realizarea, reabilitarea şi/sau extinderea unui bun care va aparţine patrimoniului partenerului public şi/sau operarea unui serviciu public.

România este cu un pas mare în Schengen, urmează trecerea la euro. Când vor primi românii salarii în euro, anunţ oficial de la ministrul Câciu
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare încheierea, derularea şi încetarea contractelor de parteneriat public-privat, stabilirea obiectului parteneriatului public-privat, respectiv realizarea, reabilitarea şi/sau extinderea unui bun care va aparţine patrimoniului partenerului public şi/sau operarea unui serviciu public, stabilirea mecanismului de funcţionare şi a caracteristicilor parteneriatului, formele de parteneriat, contractual şi instituţional, domeniile în care se pot încheia aceste contracte, definirea termenilor aferenţi utilizaţi în derularea parteneriatului, modul de finanţare a investiţiilor, atribuţiile partenerului public, stabilirea beneficiarului bunului sau serviciului realizat prin parteneriat public-privat, etapele necesare încheierii şi începerii unui contract de parteneriat public privat, conţinutul studiului de fundamentare, modul de atribuire a contractelor de parteneriat public-privat, procedura de selecţie a partenerului privat, conţinutul contractului şi durata lui, condiţiile de denunţare a contractului şi condiţiile de modificare, condiţiile de încetare a contractului.

Totodată, prin noul proiect de act normativ se abrogă Legea nr.233/2016 privind parteneriatul public privat, faţă de care, proiectul aduce completări şi modificări, astfel: reglementarea posibilităţii de a realiza în parteneriat public-privat şi proiecte care presupun exclusiv operarea unui serviciu public, clarificarea conceptului de închidere financiară, restricţionarea participării partenerului public cu fonduri publice în etapa realizării investiţiei la 25% din valoarea investiţiei, constituirea în termen de un an a unui Fond special de finanţare a contractelor de parteneriat public-privat care se încadrează în categoria proiectelor strategice, înlăturarea suprapunerilor cu legislaţia achiziţiilor publice şi a concesiunilor.

Atât în cazul parteneriatului public-privat contractual, cât şi în cazul parteneriatului public-privat instituţional, dacă o altă entitate publică intenţionează să sprijine realizarea proiectului prin asumarea faţă de partenerul privat a unei/unor obligaţii de plată sau de garanţie, în beneficiul partenerului public, poate face acest lucru numai în situaţia în care obligaţia de plată sau de garanţie a fost prevăzută în studiul de fundamentare şi în documentaţia de atribuire a procedurii, într-o modalitate clară, precisă şi neechivocă, indicându-se condiţiile în care poate fi realizată, prevede legea.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Ungaria apasă pedala și declanșează un război cu România. Transilvania e prioritatea sa
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul îți confiscă și îți vinde totul din casă. Se achită toți banii în 15 zile. Legea valabilă în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce