Iohannis: ACL va vota pentru ridicarea imunităţii foştilor miniştri cercetaţi în dosarul licenţelor IT

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat luni că parlamentarii ACL vor vota pentru ridicarea imunităţii foştilor miniştri implicaţi în dosarul privind presupuse fapte de corupţie în cazul mai multor contracte referitoare la licenţe IT de sute de milioane de euro.

RomaniaTV.net
29 sept. 2014, 11:16
Iohannis: ACL va vota pentru ridicarea imunităţii foştilor miniştri cercetaţi în dosarul licenţelor IT

„Noi vom vota clar pentru încuviinţarea începerii demersului de verificare din partea procurorilor. Am spus acest lucru încă de la început când am devenit preşedintele PNL şi le-am spus colegilor noi – trebuie să avem această putere să spunem ‘da, dacă este o bănuială vă rugăm să verificaţi”, a spus Iohannis, la Adevărul Live.

Iohannis a amintit de iniţierea de către ACL a proiectului de lege privind simplificarea procedurilor de încuviinţare a verificării în astfel de situaţii.

‘Cred că este o dovadă în plus că acel act ar face bine să fie aprobat. Eu cred că nu putem să continuăm în acest stil ca Parlament, printr-un simplu vot să se oprească o posibilă urmărire penală atunci când este un indiciu clar că acolo se verifică acte de natură penală’, a afirmat Iohannis.

El a precizat că cunoaşte detalii din acest dosar, dar că răspunsul său rămâne la fel de valabil indiferent cine ar fi în cauză, întrebat cu privire la faptul că între cei acuzaţi se numără şi un membru PDL. Preşedintele PNL a arătat că nu are niciun motiv să creadă că DNA nu este echidistant politic.

Klaus Iohannis a subliniat şi că este total împotriva amnistiei pentru fapte de corupţie, punctând că aceasta ‘ar fi calea greşită spre o curăţire a societăţii’.

De asemenea, Iohannis a mai precizat că nu are de gând să graţieze nici o persoană care a comis fapte de corupţie sau de evaziune, întrebat dacă intenţionează să-l graţieze pe Dan Voiculescu dacă va ajunge preşedinte.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut săptămâna trecută ridicarea imunităţii pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri.

Şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general al României referatul în vederea sesizării preşedintelui României, a Senatului, a Camerei Deputaţilor şi a Parlamentului European, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de nouă persoane, care în perioada în care se presupune că au săvârşit infracţiunile au îndeplinit funcţia de ministru.

Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general referatul în vederea sesizării Senatului, respectiv a Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu, în vederea sesizării Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Dan Nica, în vederea sesizării preşedintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Nicolae Tănăsescu.