Klaus Iohannis: Am discutat cu premierul Tudose, mi-a zis ce schimbări face. Dacă e nevoie de remaniere, să fie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Craiova, că a discutat cu premierul Mihai Tudose despre ce schimbări pregăteşte în Guvern. "Dacă e nevoie de remaniere, remaniere să fie", a concluzionat şeful statului, completând că are încredere în primul-ministru Tudose şi că personele cu probleme penale nu trebuie să deţină funcţii în stat. Şeful statului a mai spus că în cazul în care şi acest Executiv ar pica, şi-ar pune serios întrebarea dacă PSD poate să guverneze. În acelaşi timp, Klaus Iohannis a respins varianta unui guvern de tehnocraţi pentru că nu ar fi o soluţie pe termen lung.

RomaniaTV.net
12 oct. 2017, 09:05
Klaus Iohannis: Am discutat cu premierul Tudose, mi-a zis ce schimbări face. Dacă e nevoie de remaniere, să fie

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose au discutat, joi dimineaţă, la Craiova, înainte de a începe lansarea modelului Ford EcoSport, la care participă amândoi, temele abordate fiind cel mai probabil remanierea anunţată de prim-ministru şi situaţia din PSD.

Am discutat cu premierul şi mi-a prezentat opţiunile domnei sale. Aceste lucruri nu le voi anunţa eu, este treaba altora să facă acest lucru. M-aţi întrebat dacă este neoie de o remaniere, eu cred că premierul este un om de bună credinţă şi doreşte să aibă o echipă performantă. Pe de altă parte, şi românii şi eu, după aproape un an de la câştigarea alegerilor, aşteptăm ca PSD să vină cu nişte rezultate tangibile pentru români. Dacă este nevoie de o remaniere pentru a obţine aşa ceva, atunci remaniere să fie„, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat ce consecinţe ar avea o nouă criză politică pentru România, Iohannis a răspuns că „orice criză politică are consecinţe în primul rând negative”.

„Se vede foarte limpede că în economie a apărut o nelinişte profundă, au fost anunţate într-un ritm ameţitor, de la începutul anului până acum, noi şi noi măsuri în domeniul fiscal. Este cazul să se liniştească lucrurile, se se intre într-o zonă de predictibilitate, de stabilitate pentru a permite mediului economic să performeze„, a avertizat şeful statului.

„Avem o creştere economică. Ea se datorează, se ştie, în bună măsură consumului, care la rândul lui este posibil datorită creşterilor salariale. Până aici toate bună, însă dacă vrem să avem în continuare o economie în creştere, trebuie să trecem la măsuri care sunt predictibile, care aduc sustenabilitate, care aduc dezvoltare pe termen mai mult, altfel tot ce am câştigat se pierde”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Întrebat dacă premierul Mihai Tudose ar trebui să rămână la Palatul Victoria, preşedintele Iohannis a răspuns că „dacă se doreşte, se poate pune în practică o guvernare care să aducă rezultate”.

Iohannis a mai spus, răspunzând unei întrebări despre o eventuală demisie a lui Mihai Tudose, că „dacă şi acest Guvern ar cădea, atunci, cu siguranta, ar trebui să îmi pun întrebarea, la modul extrem de serios, dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze. Deocamdată nu suntem în această situaţie„. 

Iohannis a respins varianta nominalizării unui nou Guvern format din tehnocraţi. „Un guvern de tehnocraţi nu este o soluţie pe termen mai lung. Asta am spus-o şi atunci când am instalat un guvern tehnocrat, care la acel moment a fost o soluţie rezonabilă. Acum suntem la puţin timp după alegeri, avem un partid care a câştigat alegerile, acum nu are decât să performeze. Orice altceva sunt discuţii puerile care nu îşi au rostul. Cine a câştigat să–şi facă treaba, să guverneze, să performeze„, a mai spus Iohannis.

Totodată, şeful statului a spus că persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în Executiv şi că în politică nu există prezumţia de nevinovăţie, făcând referire la anunţatele remanieri din Guvern, printre care şi numele celor doi miniştri suspectaţi în dosarul Belina.

„Nu mă interesează dacă primesc demisii sau demiteri. Important este să fie o echipă guvernamentală care nu are problemele de integritate, care e dispusă să meargă înainte şi să îţi facă treaba. Persoane cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcţiilor statului. În politică nu funcţionează prezumţia de nevinovătie ca în justiţie.(…) Aud tot timpul politicieni care spun că nu sunt vinovate şi trebuie să funcţioneze prezumţia de nevinovăţie. Da, în faţa justiţiei, dar în politică trebuie să fie altfel. Cum să creadă românii într-un guvern care are acolo persoane suspecte”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

PSD se reuneşte joi, de la ora 17, în şedinţă CEx pentru a decide cine sunt miniştrii care vor părăsi Palatul Victoria. Premierul Mihai Tudose a anunţat la începutul săptămânii că sunt cel puţin cinci miniştri care trebuie să părăsească sediul din Piaţa Victoriei. 

Înaintea şedinţei CEx, de la ora 13.00, va avea loc şi şedinţa coaliţiei, dat fiind faptul că unul dintre cei vizaţi de remaniere este ministrul Viorel Ilie, pe care ALDE a anunţat deja că îl susţine în continuare, ameninţând cu ieşirea de la guvernare.

Pe ordinea de zi a Comitetului Executiv al PSD figurează cererea lui Mihai Tudose de remaniere a miniștrilor cu probleme  din Guvern: Rovana Plumb, Sevil Shhaideh şi Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, din partea ALDE.

Pe lista remaniabililor ar putea fi şi alţi miniştri. Potrivit unor surse politice citate de Mediafax, Ilan Laufer şi Răzvan Cuc s-ar afla şi ei pe lista remaniabililor premierului Mihai Tudose. Printre miniştrii contestaţi public se află şi Liviu Pop.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose s-au mai întâlnit o dată săptămâna aceasta pentru a discuta despre remaniere.

Citeşte şi: Mihai Tudose s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni: „E atributul premierului să decidă dacă se impun remanieri”