Iohannis anunţă tragerea la răspundere a celor vinovaţi de încălcarea măsurilor de restricţie la Sfânta Parascheva

Klaus Iohannis a spus, într-o conferinţă de presă, că cei care nu au respectat măsurile restrictive dispuse de autorităţi la hramul Sfintei Parascheva de la Iaşi vor fi traşi la răspundere. Preşedintele este de părere că scandalul de la Iaşi nu face parte dintr-un război hibrid cu o forţă externă.

RomaniaTV.net
19 oct. 2020, 16:45
Iohannis anunţă tragerea la răspundere a celor vinovaţi de încălcarea măsurilor de restricţie la Sfânta Parascheva

Şeful statului spune că persoanele care participă la astfel de slujbe trebuie să respecte normele impuse de autorități.

Nu face parte dintr-un război hibrid dacă credincioșii au vrut să participe. Trebuia să participe în condițiile impuse. Cine nu respectă să fie amendat. Dacă au fost punctual alte abordări atunci cu siguranță sunt persoane care vor fi trase la răspundere„, a declarat Klaus Iohannis.

Reamintim că, în acest an, în scopul limitării răspândirii coronavirusului, autorităţile nu le-au permis pelerinilor din ţară să vină să se închine la racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva. Doar credincioşii domiciliaţi în Iaşi ar fi trebuit să aibă acces la racla cu moaşte, accesul în curtea Catedralei Mitropolitane făcându-se pe bază de buletin. Totuşi, această măsură nu a fost respectată, jandarmii permiţându-le credincioşilor să pătrundă la racla cu moaşte.

Citeste si Iohannis, despre raportarea a zero infecţii nosocomiale la pacienţii decedaţi de Covid: „Mi se pare cel puţin ciudat”

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a explicat că, în cazul pelerinajului de la Iaşi, a fost luată „o decizie operativă pentru a salva o situaţie care putea degenera şi putea deveni foarte gravă„.

Activitatea Ministerul Afacerilor Interne este una care incumbă şi anumite decizii care se iau în funcţie de situaţia operativă concretă. Şi atunci când o decizie care e adoptată salvează o situaţie gravă, aceste decizii se iau în mod legal şi profesionist de către cei care analizează exact momentul operativ de la o anumită situaţie, zonă sau eveniment. Aşa că, ce s-a întâmplat la Iaşi a fost o decizie operativă pentru a salva o situaţie care putea degenera şi putea deveni foarte gravă, atât pentru cei implicaţi în evenimentul respectiv, cât şi pentru ceea ce înseamnă o afectare a imaginii ţării noastre care ar fi fost speculată în media naţională sau internaţională cu privire la, să spunem, posibile violenţe între cei care aşteptau să intre în curtea bisericii şi organele de ordine care trebuiau să interzică acest lucru.

Pentru că situaţia era în punctul de a deveni conflictuală şi în altă zonă care nu era de dorit nici de către Minister, nici de către Biserică, dar în mod principal cred că de toată lumea conştientă că orice act de violenţă nu face bine nimănui, s-a luat această decizie operativă. Aşa că nu exista vină sau răspundere. A fost o decizie operativă care se ia conform legii. Activitatea MAI are şi această zonă care se ia în funcţie de situaţiile operative„, a declarat Marcel Vela, conform News.ro.