Iohannis cere Guvernului să nu mai dea OUG în domeniul justiţiei şi politicii penale: Orice astfel de act emis de Executiv ar ilegitim

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, joi, Guvernului să nu mai adopte vreo ordonanţă de urgenţă în domeniul justiţiei şi politicii penale, punctând că referendumul din 26 mai "a intrat în linie dreaptă", iar orice act emis de Executiv în acest domeniu ar fi "ilegitim".

RomaniaTV.net
04 apr. 2019, 11:52
Iohannis cere Guvernului să nu mai dea OUG în domeniul justiţiei şi politicii penale: Orice astfel de act emis de Executiv ar ilegitim

„Solicit şi de această dată Guvernului să nu mai adopte vreo ordonanţă de urgenţă în domeniul justiţiei şi politicii penale! Referendumul a intrat în linie dreaptă, orice astfel de act emis de Guvern ar fi ilegitim, împotriva spiritului Constituţiei şi o sfidare la adresa românilor”, a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai precizat că modificările aduse de PSD legilor justiţiei au fost aspru şi constant criticate şi de instituţiile europene, iar adoptarea de noi ordonanţe în materie penală, care în realitate sunt „amnistii mascate”, va avea consecinţe foarte grave asupra statutului României în Uniunea Europeană.

„Momentul critic în care ne găsim este rezultatul proastei guvernări pesediste. PSD legiferează netransparent, încălcând chiar regulile statului de drept. În aceste zile, sunt discuţii şi reacţii în spaţiul public cu privire la iminenţa unor noi ordonanţe de urgenţă care să modifice codurile penale. Pesediştii au atât de multe probleme penale, încât se pare că sunt dispuşi să rişte chiar stabilitatea şi viitorul României numai pentru a-şi albi dosarele. N-ar fi de mirare ca mâine-poimâine să dea prin ordonanţă de urgenţă că politicianul X este cinstit. Ar fi culmea!”, a spus şeful statului.

„Astăzi se impune, mai mult ca oricând, să ne reamintim un text din Constituţie, pe care cei aflaţi la putere ar vrea să îl facă uitat. Este alineatul (2) al articolului (2) din Constituţia României: „nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”. Voinţa suverană a poporului se exprimă cel mai bine prin referendum!”, a arătat Iohannis.