Iohannis: Consolidarea cooperării economice dintre Germania şi România este o prioritate

Președintele Klaus Iohannis a susținut, joi, că aproximativ 20% din comerțul exterior al României are ca partener Germania, care este "în sfera inovației, un autentic model european", transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
30 ian. 2015, 10:10
Iohannis: Consolidarea cooperării economice dintre Germania şi România este o prioritate

Potrivit mesajului transmis de șeful statului cu prilejul Recepției de Anul Nou organizate de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană și care a fost comunicat participanților de către consilierul prezidențial pentru politici economice, Cosmin Marinescu, „în această etapă postcriză, România are nevoie de un nou model de dezvoltare economică, axat pe pilonii competitivității și ai inovării, din perspectiva propriilor noastre atuuri”.

Klaus Iohannis a precizat că, în agricultură, industrie și în sfera serviciilor, „mediul de afaceri invocă sistematic nevoia de capital investițional, nevoia de finanțare”.

„Însă nu neapărat banii sunt problemă, ci calitatea politicilor pentru atragerea lor, fie că ne referim la investițiile străine, fie la atragerea fondurilor europene. În acest sens, tema generică a evenimentului dvs. — inovația — se înscrie perfect în exigențele unei noi viziuni economice, una pe termen mediu și lung. Iar Germania ne dezvăluie, din acest punct de vedere, deopotrivă exemple și oportunități. În sfera inovației, Germania este un autentic model european. Germania este pe primele locuri din Europa la finanțarea sectorului cercetare-dezvoltare (cu circa 3% din PIB), la gradul de absorbție al tehnologiei în cadrul companiilor, precum și în privința parteneriatului dintre industrie și universități în domeniul cercetării”, le-a transmis președintele participanților la Recepția de Anul Nou.

Șeful statului a adăugat că, în opinia sa, România va prospera „pe măsură ce vom prețui cu adevărat munca productivă și ierarhia valorilor, pe măsură ce vom răsplăti cât mai bine eficiența și vom stopa risipa”.

„România va fi competitivă pe măsură ce vom îmbunătăți calitatea instituțională a mediului de afaceri. În ecuația inovării contează în mod esențial anumiți factori instituționali care grevează, în mod direct, performanțele mediului de afaceri: birocrația, corupția, plata taxelor și a impozitelor, ușurința de a începe sau de a închide o afacere. Inovația nu apare oriunde și oricum, ci acolo unde și atunci când există stimulente economice, libertate pentru inițiativa antreprenorială, reguli clare și stabile, care să ofere predictibilitate afacerilor, mai cu seamă în plan fiscal. Din aceste puncte de vedere, avem foarte multe de recuperat, nu doar în termeni fiscali, bugetari și financiari, ci și ca exercițiu de predictibilitate a guvernării, în general”, a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele a punctat, totodată, și buna cooperare comercială româno-germană, spunând că anul trecut comerțul bilateral „a depășit 20 de miliarde de euro”.

„Ne bucurăm, însă, atunci când, cel puțin în privința cooperării dintre România și Germania, există semne de performanță și speranță. De exemplu, Germania este principalul partener comercial al României. Relațiile bilaterale au cunoscut, în ultimii ani, o dezvoltare semnificativă. În anul 2014, pentru prima dată, exporturile României pe piața Germaniei s-au ridicat la peste 10 miliarde euro, iar comerțul bilateral a depășit 20 de miliarde de euro. Așadar, circa 20% din comerțul exterior al României are ca partener Germania. În același timp, este un semn bun, de ameliorare a competitivității, faptul că peste trei sferturi din exporturile românești adresate pieței germane sunt produse cu valoare adăugată superioară”, a mai spus șeful statului, potrivit sursei amintite.

Klaus Iohannis a susținut în mesajul său că, în opinia sa, „consolidarea cooperării economice dintre România și Germania reprezintă o prioritate nu doar în plan comercial, ci și în planul investițional”.

„Comerțul bilateral are încă multe avantaje comparative care pot fi valorificate. Exporturile provenite din România reprezintă doar 1% din totalul importurilor germane (comparativ cu Polonia și Cehia, cu ponderi de peste 3%), iar procentul este chiar mai mic în privința ponderii importurilor României în totalul exporturilor Germaniei. În acest sens, consolidarea cooperării economice dintre România și Germania reprezintă o prioritate, și nu doar în plan comercial, ci și în planul investițional. În prezent, investițiile germane ocupă locul 3 în topul investițiilor străine din România (după Olanda și Austria), cu peste 12% din totalul investițiilor străine”, a mai spus președintele.

Acesta și-a exprimat convingerea că relațiile economice cu Germania „pot fi extinse și aprofundate în domeniul inovării și al transferului tehnologic”.

„Investițiile străine sunt, fără îndoială, sursa esențială pentru susținerea și încurajarea inovației prin transferul de know-how și tehnologie, iar atragerea acestor investiții străine ar trebui să constituie prioritatea absolută a oricărei strategii economice”, a precizat Klaus Iohannis, felicitând, totodată, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană pentru „misiunea sa aparte, prin care inovează benefic, continuu și pe termen lung, pentru România, pentru Germania și pentru performanța economică, în general”.

Recepția de Anul Nou este un eveniment care reunește oameni de afaceri și asociații de profil, reprezentanți ai Corpului Diplomatic, ai Guvernului și autorităților române.