Iohannis, despre ideea de a-i obliga pe medicii rezidenţi să rămână în ţară: O soluţie deloc chibzuită. Nu în acest mod ne ţinem medici

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că ideea de a-i obliga pe medicii rezidenţi să rămână în ţară un anumit număr de ani este "o soluţie deloc chibzuită". "Nu în acest mod ne ţinem medicii acasă", susţine şeful statului.

05 dec. 2018, 20:08
Iohannis, despre ideea de a-i obliga pe medicii rezidenţi să rămână în ţară: O soluţie deloc chibzuită. Nu în acest mod ne ţinem medici

„România se confruntă cu un accentuat exod al medicilor, iar tinerii, în primul rând, sunt cei care pleacă în străinătate, în căutarea unor condiţii de muncă decente, a unor oportunităţi profesionale mai bune, a respectului şi a valorizării meseriei sau, de ce nu, a unor salarii mai mari decât cele din sistemul de sănătate autohton. Sunt convins că foarte mulţi dintre voi şi-au ales aceasta carieră din dorinţa de a profesa aici, în România. Am lansat dezbaterile pe tema resursei umane în sănătate încă din 2015, însă guvernanţii întârzie în a găsi rezolvarea acestor probleme. Din nefericire, zilele acestea a fost vehiculată în spaţiul public o soluţie deloc chibzuită privind obligarea medicilor rezidenţi de a rămâne în ţară. Nu în acest mod ne ţinem medicii acasă”, a afirmat Klaus Iohannis în mesajul transmis la deschiderea celei de-a doua ediţii a „International Medical Students’ Congress of Bucharest”.

Şeful statului consideră că, înainte de toate, decidenţii politici au obligaţia de a le crea tinerilor studenţi cadrul adecvat pentru a practica medicina aici, acasă.

„Ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de planificare riguroasă, de strategie şi consecvenţă în implementarea sa”, a susţinut Iohannis.