Iohannis, despre violenţele de la protestul Diasporei din 2018: Evenimentele de anul trecut din 10 august trebuie elucidate

Publicat: Sâmbătă, 10 August 2019 12:17 // Actualizat: Sâmbătă, 10 August 2019 12:17 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, în Piaţa Universităţii, că, în urmă cu un an, Guvernul PSD şi-a atacat proprii cetăţeni şi a subliniat că „evenimentele de anul trecut din 10 august trebuie elucidate, trebuie să vedem cine a dat comanda politică pentru aşa ceva inimaginabil”.

"Este 10 august. Acum un an de zile s-a întâmplat ceva ce a început foarte frumos. Românii au venit să demonstreze paşnic. După aceea, am intrat în una din marile tragedii postdecembriste. Guvernul pesedist şi-a atacat proprii cetăţeni cu bâte, cu gaze lacrimogene. români care au demonstrat paşnic au fost atacaţi de Guvernul României. Eu nu-mi doresc să se mai întâmple aşa ceva niciodată. Este clar, evenimentele de anul trecut din 10 august trebuie elucidate. Trebuie să vedem cine a dat comanda politică pentru aşa ceva inimaginabil", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului şi-a exprimat speranţa că protestul de astăzi va fi unul paşnic, iar Guvernul se va abţine de la acţiuni de forţă.

"Îmi doresc tare mult că dacă astăzi are loc o manifestare de comemorare a ceea ce s-a întâmplat anul trecut să fie frumoasă, paşnică şi sper foarte mult ca de data asta Guvernul să se abţină de la acţiuni de forţă şi să nu facă decât ceea ce trebuie să facă, să păstreze ordinea cu calm", a mai declarat Klaus Iohannis.

Peste 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale pe 10 august 2018, la amplul protest antiguvernamental, când forţele de ordine au intervenit pentru evacuarea Pieţei Victoria şi aproape 800 de plângeri împotriva Jandarmeriei au fost depuse la Parchetul General. Ancheta privind violenţele nu a fost finalizată.

Manifestaţii de protest sunt organizate sâmbătă, în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti. La protestul din faţa Guvernului, organizatorii estimează că vor veni peste 250.000 de oameni. Jandarmii vor fi prezenţi la cele două evenimente şi fac apel la participanţi să manifesteze paşnic, să respecte indicaţiile, să evite conflictele şi să anunţe forţele de ordine dacă observă persoane care au un comportament antisocial. Brigada Rutieră va institui mai multe restricţii de circulaţie. Având în vedere că vremea va fi caniculară, Primăria Capitalei a anunţat că va pune la dispoziţie 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) şi 4.000 de litri de apă potabilă.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8418
RON
13 Jul
noapte 15 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H