Iohannis, discurs economico-filosofic la Forumul Grupului Băncii Europene de Investiţii: „Incertitudinea pare să fie certitudinea acestui deceniu”

România, cu potenţialul, creativitatea şi generaţia sa tânără dinamică, este pregătită să contribuie cu soluţii concrete pentru o Europă adaptată pentru viitor, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, la ediţia inaugurală a Forumului Grupului Băncii Europene de Investiţii, care a avut loc la Luxemburg.

28 feb. 2023, 12:32
Iohannis, discurs economico-filosofic la Forumul Grupului Băncii Europene de Investiţii: „Incertitudinea pare să fie certitudinea acestui deceniu”

Klaus Iohannis a subliniat, în cadrul discursului susţinut la Forumul Grupului Băncii Europene de Investiţii, necesitatea trecerii cât mai rapide la „economia verde” şi a pus problemele economice ale ţărilor UE pe seama războiului declanşat de invazia Rusiei din Ucraina.

„Trăim vremuri critice. Un deceniu de schimbări majore a început deja. Securitatea nu mai poate fi considerată de la sine înţeleasă în Europa, în urma războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Preţurile energiei au crescut şi securitatea aprovizionării a fost ameninţată.

Inflaţia afectează bunăstarea economică a cetăţenilor noştri. Este nevoie urgentă de acţiune climatică. Cu toate acestea, acţiunea noastră decisivă pentru tranziţia verde întâmpină încă obstacole.

La fel şi pentru tranziţia digitală.

Citeşte şi: Barometrul vizibilităţii miniştrilor: cel mai mult a urcat în top Rafila, iar cele mai mari căderi le-au avut Aurescu, Virgil Popescu şi Grindeanu

Economiile globale se confruntă cu creşterea nivelului datoriilor şi cu o încetinire a creşterii, ambele contribuind la sporirea vulnerabilităţilor macroeconomice şi reducerea interesului pentru investiţii. Sustenabilitatea financiară se află sub o nouă presiune. Dependenţele în ceea ce priveşte lanţurile de aprovizionare, în special pentru materiile prime, au devenit o vulnerabilitate majoră pentru economia post-pandemie. Ca urmare a acestor lucruri, economia globală devine din ce în ce mai fragmentată.

Globalizarea se confruntă cu provocări serioase.

Pe scurt – incertitudinea pare să fie certitudinea acestui deceniu. Toate acestea ne obligă să ne adaptăm mai repede decât înainte. Cei care sunt capabili să o facă şi chiar să fie cu un pas înainte vor deveni mai puternici, mai rezilienţi şi mai pregătiţi pentru viitor”, a spus preşedintele Iohannis.

Citeşte şi: Coaliția de guvernare a înființat un grup de lucru care se va ocupa de reforma pensiilor speciale. ”Se vor restrânge condițiile de pensionare anticipată”