Iohannis, după condamnările din dosarul Colectiv: Patru ani poate fi considerat un termen lung. Important este să se facă dreptate

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit marţi despre comdamnările în primă instanţă în dosarul Colectiv. Şeful statului a admis că patru ani poate fi considerat un termen lung pentru acest proces, dar, spune Iohannis, este important să se facă dreptate.

RomaniaTV.net
17 dec. 2019, 12:00
Iohannis, după condamnările din dosarul Colectiv: Patru ani poate fi considerat un termen lung. Important este să se facă dreptate

„Tragedia de la Colectiv în continuare este o tragedie pe care o resimţim cu toţii de fiecare dată când vorbim despre asta şi sunt convins că victimele, rudele victimelor au aşteptat cu sufletul la gură, cum se spune, această primă hotărâre judecătorească. Patru ani poate fi considerat un termen lung. Pe de altă parte, vedeţi că avem dosare, chiar în această perioadă am vorbit despre ele, de exemplu dosarul Revoluţiei, care trenează de foarte mult timp. Sper să nu se ajungă la perioade aşa lungi. Dar, una peste alta, avem în primă instanţă hotărâri, nu vreau să comentez hotărârea judecătorească fiindcă nu este rolul meu, dar important este să se facă dreptate. Este foarte important, şi nu numai pentru victime şi rudele victimelor, pentru noi toţi să se facă dreptate; cei vinovaţi, cei real vinovaţi să fie pedepsiţi şi în acest fel să ştim de ce am avut acea tragedie şi, mai important poate, să ştim cum putem să prevenim alte asemenea tragedii”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis. 

După mai bine de patru ani de la tragedia de la Colectiv în care 64 de tineri şi-au pierdut viaţă, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani şi şase luni de închisoare. Cei doi angajaţi ISU care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI au primit 9 ani şi două luni de închisoare. Patronii Clubului Colectiv au fost condamanţi la 11 ani şi 8 luni. Patroana firmei care s-a ocupat de focul de artificii  a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare. Judecatorii au stabilit si peste 50 de milioane de euro daune morale pentru victime. Decizia instanţei nu este definitivă.