Iohannis, după consultările cu preşedintele SUA, liderii UE şi NATO, pe tema sprijinirii Ucrainei: „Preţurile la energie trebuie ţinute sub control”

A fost discutată şi problematica securităţii alimentare globale şi măsurile în sprijinul exportului de cereale ucrainene. Liderii au transmis aprecierea pentru rolul decisiv asumat de România.

08 sept. 2022, 20:06

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, la finalul consultărilor găzduite, prin videoconferinţă, de către preşedintele SUA Joseph Biden în legătură cu sprijinirea Ucrainei, că „trebuie să ne menţinem unitatea occidentală şi strategia în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne dezbina”.

„Consultări cu preşedintele SUA, partenerii şi aliaţii noştri internaţionali în vederea sprijinirii Ucrainei. Trebuie să ne menţinem unitatea occidentală şi strategia în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne dezbina, inclusiv prin lipsa de alimente, şantaj energetic şi dezinformare”, a scris Klaus Iohannis, joi seara pe Twitter. 

Belarus începe exerciţii militare lângă graniţa cu Polonia, membră UE şi NATO

La discuţii au mai participat Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Prim-Ministrul Regatului Unit al Marii Britanii, Liz Truss, Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, arată un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Această nouă rundă de consultări transatlantice a avut loc în contextul evoluţiilor din zonele de conflict din Ucraina şi pe fondul avansării discuţiilor privind reconstrucţia Ucrainei.

„Liderii au analizat evoluţia ostilităţilor şi au evaluat strategia cuprinzătoare de sprijin pentru Ucraina, pe toate dimensiunile. În context, au fost accentuate măsurile ferme de răspuns adoptate de comunitatea internaţională, cu referire la pachetele extinse de sancţiuni, pentru descurajarea Rusiei. De asemenea, a fost abordată situaţia îngrijorătoare de la Centrala Nucleară de la Zaporojie, ca urmare a activităţii forţelor militare ruse, elemente evidenţiate inclusiv în raportul de evaluare publicat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, la 5 septembrie 2022. Un alt subiect abordat în cadrul discuţiilor a vizat securitatea energetică şi coordonarea în vederea identificării de soluţii care să asigure aprovizionarea cu energie în perspectiva sezonului de iarnă, concomitent cu reducerea dependenţei de Rusia şi menţinerea sub control a preţurilor”, conform sursei citate.

A fost discutată şi problematica securităţii alimentare globale şi măsurile în sprijinul exportului de cereale ucrainene. Liderii au transmis aprecierea pentru rolul decisiv asumat de România.

În intervenţia sa, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat oportunitatea continuării consultărilor în acest format şi importanţa crucială a menţinerii coordonării strânse şi a unităţii aliate şi transatlantice, precum şi cu partenerii care împărtăşesc aceeaşi viziune, în contextul regional cu impact asupra securităţii euroatlantice şi globale.

Vladimir Putin ameninţă că va arunca foametea peste Europa. Se pregăteşte să interzică şi exporturile de cereale

Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat demersurile complexe întreprinse de ţara noastră în sprijinul Ucrainei, în plan politic, logistic şi umanitar. Astfel, a evidenţiat măsurile adoptate de România care au facilitat exportul a aproximativ 4 milioane de tone de cereale din Ucraina prin porturile dunărene şi Constanţa.

De asemenea, şeful statului a subliniat că, la eforturile consistente depuse de ţara noastră în sprijinul Ucrainei, se adaugă facilitarea intrării în România a peste 2,2 milioane de cetăţeni ucraineni de la frontieră, găzduirea pe teritoriul ţării noastre a refugiaţilor şi asigurarea tranzitării în siguranţă a teritoriului naţional.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat, totodată, impactul amplu al actualei crize asupra situaţiei de securitate pe Flancul Estic al Alianţei, în special la Marea Neagră, şi a subliniat importanţa implementării rapide a deciziilor Summitului NATO de la Madrid, mai indică sursa menţionată.

Preşedintele României a reiterat apelul la acţiuni hotărâte şi coordonate pentru eliminarea dependenţei energetice de Rusia, având în vedere strategia Moscovei de a folosi energia ca instrument politic de presiune şi şantaj.

El a subliniat, de asemenea, necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, în plan politic şi economic, pentru gestionarea refugiaţilor ucraineni, dar şi în planul securităţii energetice, mai arată sursa amintită.

Consultările de joi au avut loc şi în contextul în care secretarul de stat al SUA Antony Blinken a întreprins o vizită neprogramată la Kiev, joi, în timp ce administraţia Biden a anunţat un ajutor militar în valoare de 2,8 miliarde de dolari pentru Ucraina şi alte ţări europene care „prezintă cel mai mare risc cu privire la o viitoare agresiune rusă”, printre care şi România, relatează The Associated Press.