Vladimir Putin ameninţă că va arunca foametea peste Europa. Se pregăteşte să interzică şi exporturile de cereale

Vladimir Putin acuză că exporturile de cereale ucrainene se duc majoritar spre ţări europene şi nu spre cele sărace, ceea ce ar putea, potrivit lui, să ducă la o "catastrofă umanitară".

08 sept. 2022, 14:51
Vladimir Putin ameninţă că va arunca foametea peste Europa. Se pregăteşte să interzică şi exporturile de cereale

„Aproape toate cerealele exportate din Ucraina sunt trimise nu spre ţări în curs de dezvoltare şi ţărilor cele mai sărace, ci ţărilor Uniunii Europene”, a afirmat Vladimir Putin în timpul Forumului economic de la Vladivostok, în Extremul Orient rus. „Ceea ce noi observăm este o înşelăciune (…), o atitudine grosieră şi imprudentă faţă de aceşti parteneri pentru care ar fi trebuit să fie făcute toate acestea”, a adăugat Putin în faţa a numeroşi responsabili economici şi politici asiatici.

„Priviţi cifrele: 80 de nave şi doar două (s-au dus) spre ţări în curs de dezvoltare”, adică „doar 3%”, a criticat Putin, adăugând că „a discutat cu un lider european” despre acest lucru „în urmă cu o lună”. „Însă cantitatea de cereale trimisă ţărilor în curs de dezvoltare nu creşte nici acum”, a subliniat liderul rus, citat de CNN.

„Aceasta ar putea duce la o catastrofă umanitară fără precedent”, a atenţionat Vladimir Putin în discursul său de peste o jumătate de oră. „Poate că ar trebui să ne gândim la un mod să limităm exporturile de cereale şi de alte produse alimentare pe această cale?”, a continuat Putin, adăugând că îl va „consulta” pe preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan, care a mediat acordul încheiat la Istanbul şi care permite exportul de cereale ucrainene.

Citeşte şi Vladimir Putin, discurs violent la adresa Occidentului. „Sancţiunile au distrus nivelul job-urile şi nivelul de trai din Europa. Rusia nu a păţit şi nu va păţi niciodată nimic”

Potrivit datelor comunicate miercuri agenţiei France Presse de către Centrul de coordonare de la Istanbul care supervizează acest acord, 100 de nave au părăsit de la începutul lui august porturile ucrainene Odesa, Ciornomorsk şi Pivdenîi, transportând la bordul lor 2.334.310 de tone de cereale şi alte produse agricole.

Principalele ţări destinatare ale acestor livrări au fost Turcia (20%), Spania (15%), Egipt (10%), China (7%) şi Italia (7%). Ţările europene reprezintă 36% din total, iar ţările africane 17%. Însă o mare parte dintre cerealele livrate Turciei este re-exportată, în special spre Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, subliniază analişti.

Citeşte şi Erdogan susţine teza lui Putin: „Europa culege ce a semănat. Sancţiunile împotriva Rusiei sunt de vină pentru criză”

Volodimir Zelenski a dezminţit imediat că cerealele ucrainene pe care le exportă ţara sa ar ajunge cu precădere în Europa. „Rusia a făcut o altă declaraţie neobrăzat de falsă, conform căreia majoritatea absolută a grânelor ucrainene s-ar exporta către ţările europene. În fine, de multă vreme nu s-au mai auzit adevăruri la nivel oficial în Rusia, iar acest lucru nu surprinde pe nimeni”, a declarat Zelenski.