Iohannis, după moartea copilului de 3 ani căzut în fosa şcolii: Situaţia în care se găsesc încă multe şcoli din ţară este o ruşine

Președintele Klaus Iohannis consideră că tragedia recentă din județul Iași, în care un copil de 3 ani și-a pierdut viața după ce a căzut în fosa septică din curtea unei școli, este dureroasă și revoltătoare. "Această dramă, care din nefericire nu este un caz singular, arată că, în continuare, în multe școli din România siguranța spațiului educațional nu este garantată și nici nu reprezintă o prioritate", susţine şeful statului.

RomaniaTV.net
16 apr. 2019, 13:54
Iohannis, după moartea copilului de 3 ani căzut în fosa şcolii: Situaţia în care se găsesc încă multe şcoli din ţară este o ruşine

„Peste 4 milioane de români, copii și adulți, se află aproape 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, în instituțiile de învățământ preuniversitar. Toți trebuie să se simtă și să fie în siguranță în școlile lor, iar asigurarea unor spații adecvate nu poate fi doar un simplu deziderat, ci este o obligație a tuturor factorilor responsabili”, a susţinut preşedintele Klaus Iohannis, într-un comunicat de presă.

Președintele Klaus Iohannis a a anumit că a „solicitat, încă din 2015, un plan pe trei ani pentru autorizarea tuturor școlilor”, dar că „nu a fost elaborat nici până în prezent de autorități, care încearcă mai degrabă să se derobeze de această responsabilitate”.

„Nicio planificare strategică nu poate fi realizată în absența unei situații exacte și actualizate cu privire la infrastructura școlară. Practica de ani de zile a instituțiilor publice de a raporta cifre diferite și inexacte trebuie să înceteze pentru că politicile educaționale și investițiile din sistem sunt eficiente doar dacă se bazează pe date complete și corecte”.

Președintele României a reiterat mesajul pe care îl transmite de patru ani, şi anume că „este imperativ ca toate școlile să aibă avize sanitare, autorizații de funcționare și să fie sigure pentru toți cei care le trec pragul, iar Guvernul are obligația ca toate acestea să fie realizate în regim de urgență”.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis solicită tuturor partidelor politice să își mobilizeze reprezentanții de la nivel local să facă toate demersurile ca problemele grave existente în unitățile de învățământ să fie rezolvate.

„Responsabilitatea acestui plan revine autorităților locale și centrale, în mod egal, și trebuie asumată ca atare. Situația în care se găsesc încă multe școli din țară este o rușine națională pentru România europeană a anului 2019”, a conchis preşedintele Klaus Iohannis.

Dănuţ, copilul de trei ani care a murit după ce a căzut în fosa septică a unei şcoli din judeţul Iaşi, făcea parte dintr-o familie cu opt copii şi venea la şcoală împreună cu fraţii lui. Ca o ironie a sorţii, chiar tatăl său este cel care a săpat groapa fosei spetice în care micuţul şi-a găsit sfârşitul.

Dănuţ urma să se ducă din toamnă la grădiniţă, aşa că părinţii l-au trimis împreună cu fratele său de 5 ani ca să se acomodeze cu locul și colectivitatea. Nimeni nu avea să prevestească tragedia ce urma să se întâmple. În jurul orei 9, tatăl băiatului a fost anunţat că acesta a dispărut. Ulterior, Dănuţ a fost găsit mort în fosa septică din curtea şcolii, acolo unde funcționa și grădinița. Groapa era acoperită cu o tablă ruginită, iar micuţul a călcat pe ea. Zeci de minute medicii au încercat să-l resusciteze însă totul a fost zadarnic.

Directorul şcolii a fost demis, însă asta nu îi ajută cu nimic pe părinţii care se pregătesc acum să-şi îngroape copilul. Conform statisticilor, în România sunt peste 2.400 de şcoli care au toalete în curte.