Iohannis: Franţa şi România sunt profund legate prin istorie, limbă, cultură şi numeroase experienţe comune

Franța și România sunt profund legate prin istorie, limbă și cultură, prin numeroase experiențe comune, a declarat marți președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis de Ziua Națională a acestui stat.

14 iul. 2015, 16:55
Iohannis: Franţa şi România sunt profund legate prin istorie, limbă, cultură şi numeroase experienţe comune

”Îmi face o deosebită plăcere să adresez, cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Franceze, în numele poporului român și al meu personal, cele mai calde felicitări poporului francez prieten. Ziua de 14 iulie a devenit mai mult decât o sărbătoare a Franței. Pentru toți cei care își dedică întregul efort promovării idealurilor de libertate, egalitate, fraternitate ale Revoluției franceze, 14 iulie este un moment aparte. Franța și România sunt profund legate prin istorie, limbă și cultură, prin numeroase experiențe comune și printr-o afinitate specială construită în decursul istoriei, inclusiv recente”, se arată în mesajul președintelui adresat prin intermediul consilierului prezidențial Ion Oprișor participanților la recepția organizată de Ambasada Franței în România.

Iohannis a mai arătat că legătura strânsă dintre cele două țări se reflectă în Parteneriatul Strategic româno-francez care reprezintă, în opinia sa, „un cadru potrivit pentru a întări relația bilaterală în cele mai diverse domenii — politic, economic, educațional, energie sau sănătate”.

Șeful statului a susținut că relația bilaterală poate să consolideze și Uniunea Europeană „într-un moment în care unitatea și solidaritatea sunt mai necesare ca oricând”, notează Agerpres.

Citeşte şi Francois Saint- Paul: Expresia Libertate, egalitate, fraternitate e actuală; istoria Franţei şi a României…

„Succesele acestei construcții europene sunt numeroase și trebuie să recunoaștem și să onorăm rolul Franței în acest sens. Franța și-a asumat întotdeauna și s-a aflat mereu în prima linie pentru apărarea principiilor libertății, egalității și fraternității”, a menționat Iohannis.

În context, șeful statului a amintit de atacurile teroriste din Franța din lunile ianuarie și iunie, care au demonstrat, în opinia sa, cât de fragilă poate fi menținerea acestor principii, dar și puterea solidarității naționale și europene și au subliniat determinarea de a rămâne fideli acestor principii: libertatea de expresie, libertatea religioasă, respectarea egalității între toți membrii societății.

„Franța a făcut față admirabil acestei terori și a ieșit în cele din urmă mai puternică. România este mândră de a fi fost în măsură să-și demonstreze sprijinul în aceste vremuri dificile, la fel ca întotdeauna între prieteni adevărați. (…) Dar prietenii buni știu că există un timp pentru a lucra și un timp pentru a sărbători împreună. Astăzi marcăm o mare sărbătoare — La mulți ani, Franței! de Ziua Națională și Trăiască prietenia franco-română!”, a mai precizat Klaus Iohannis.