Iohannis: Îi cunoaştem pe cei care nu luptă, cu adevărat, cu birocraţia şi corupţia. Aceştia nu îşi doresc o dezvoltare sănătoasă

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat guvernarea, într-un mesaj transmis la evenimentul Innovation Labs 2019 - Demo Day. Preşedintele a criticat nivelul redus de digitalizare, spunând că sunt cunoscuţi cei care nu luptă, cu adevărat, cu birocraţia şi corupţia, pentru că aceştia nu îşi doresc dezvoltare sănătoasă pentru România, ei doar caută să perpetueze o economie de clan, bazată pe favoruri şi pervertirea legilor în folos personal.

RomaniaTV.net
20 mai 2019, 15:14
Iohannis: Îi cunoaştem pe cei care nu luptă, cu adevărat, cu birocraţia şi corupţia. Aceştia nu îşi doresc o dezvoltare sănătoasă

Preşedintele a subliniat că România are toate atuurile pentru a deveni un hub de inovare regional.

„Prin circa 6% din PIB, sectorul digital autohton este un motor important al performanţelor economice şi al inovării, recunoscut, ca atare, şi în afara graniţelor ţării. Produsele digitale româneşti sunt competitive în Europa şi în Statele Unite ale Americii. Companiile IT din România au înregistrat creşteri puternice în ultima decadă. Start-up-urile s-au dublat, iar activitatea în domeniu acumulează creşteri anuale consistente. Toate acestea ne bucură, dar trebuie valorificate la scară naţională”, arată Klaus Iohannis, potrivit news.ro.

El precizează că, pentru ca acest lucru să se întâmple, mediul de afaceri trebuie să beneficieze de predictibilitate şi încredere.

„Din păcate, mediul de afaceri românesc a primit din partea Guvernului măsuri hazardate şi intempestive, fără consultare şi fără o minimă fundamentare, mesaje adverse pentru investitorii străini şi lipsă de respect pentru antreprenoriatul românesc. În aceste condiţii, cu atât mai mult meritaţi felicitări pentru îndârjirea de a creşte, prin voi înşivă, nu datorită politicilor guvernului, ci în ciuda acestora, în ciuda constrângerilor financiare ori instituţionale, ca un adevărat sector capitalist, care trăieşte şi se dezvoltă global. Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei publice arată că lucrurile trebuie schimbate rapid. Guvernul nu a făcut nimic în această privinţă, deşi suntem pe ultimul loc în Europa, inclusiv ca decalaj de acces la lumea digitală între mediul urban şi cel rural”, continuă preşedintele.

Klaus Iohannis adaugă: „Atrag atenţia Guvernului, în mod răspicat, să nu sacrifice viitorul nostru economic vânzând oamenilor doar iluzii statistice, care se vor dovedi deşarte în anii următori, aşa cum România a simţit deja anularea creşterii economice, în anii de criză”.

Preşedintele menţionează că sunt foarte multe de făcut la capitolul competenţe digitale.

„Nu putem îmbunătăţi situaţia fără ca sistemul de învăţământ să integreze eficient educaţia digitală şi educaţia antreprenorială. Universităţile noastre trebuie să devină inovative şi antreprenoriale, dedicate provocărilor viitorului. Există companii româneşti cu înaltă competitivitate pe piaţa externă şi este esenţial să sprijinim întreprinzătorii care dezvoltă companii şi produse de vârf, care pot să facă salturi valorice în segmentul de profil. Merită să îndrăznim să visăm şi la «unicorni», având deja exemplul unei poveşti de succes, pe ai cărei autori îi felicit! Sunt pe deplin convins că e-government este o soluţie de interacţiune eficientă a cetăţenilor cu autorităţile statului, de stimulare a dezvoltării economiei digitale, dar şi de reducere a birocraţiei şi a corupţiei, care împiedică România să se dezvolte sănătos. Îi cunoaştem pe cei care nu luptă, cu adevărat, cu birocraţia şi corupţia. Aceştia nu îşi doresc dezvoltare sănătoasă pentru România, ei doar caută să perpetueze o economie de clan, bazată pe favoruri şi pervertirea legilor în folos personal. Însă viitorul României, ca ţară democratică şi euroatlantică, trebuie să arate altfel, trebuie să inspire încredere şi speranţă în şansa noastră!”, subliniază preşedintele Iohannis.

El se declară convins că tinerii au energia şi determinarea de a contribui la schimbarea în bine a României, prin implicarea în dezbaterea publică de idei şi soluţii.