Klaus Iohannis, ÎNTÂLNIRE la Cotroceni cu directorul FMI pentru Europa

Președintele Klaus Iohannis îl va primi vineri, de la ora 10.00, la Palatului Cotroceni, pe Directorul Fondului Monetar Internaţional pentru Europa, Poul Mathias Thomsen.

03 dec. 2015, 15:38
Klaus Iohannis, ÎNTÂLNIRE la Cotroceni cu directorul FMI pentru Europa

Vizita misiunii FMI la Bucureşti vine în contextul în care Guvernul a anunţat că finalizează proiectul de buget pe 2016 până săptămâna viitoare.

Citeşte şi: FMI: Aşteptăm de la Guvern ca mai întâi să îşi facă temele, şi apoi să ia măsurile

Guvernul Cioloş nu va încheia un nou acord cu instituţiile financiare internaţionale, respectiv Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, potrivit unor surse guvernamentale. Noul Executiv nu consideră că ţara noastră mai are nevoie de o astfel de centură de siguranţă, a scris capital.ro

Ultimul acord, de tip preventiv, semnat de ţara noastră cu instituţiile financiare internaţionale, a expirat în luna septembrie. Asta după ce negocierile au fost mai bine de un an, mai mult formale, fără o scrisoare de intenţie care să fie aprobată de board-ul instituţiei.

Iniţial, guvernul Ponta a anunţat că ţara noastră doreşte o nouă înţelegere, mai permisivă cu FMI. Iar negocierile ar fi urmat să înceapă în luna martie a anului viitor. Însă noul Executiv exclude această variantă.

În 2009, România a încheiat un acord de tip stand-by, pe o perioadă de doi ani, cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, în valoare de 20 de miliarde de euro. Acest acord a fost reînnoit de mai multe ori până în acest an.

Creșterea salariilor în sectorul bugetar, dacă va fi menținută de noul Guvern, trebuie să facă parte dintr-un pachet cuprinzător de măsuri de reformă în sectorul public, care să cuprindă îmbunătățirea capacității administrative și, în plus, trebuie însoțită de precizări clare ale surselor de finanțare, a  declarat în 18 noiembrie reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internațional pentru România și Bulgaria, Guillermo Tolosa.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat un deficit bugetar de 3% din PIB în 2016 și peste acest nivel în 2017 din cauza reducerilor masive de taxe și impozite și a majorărilor salariale anunțate.

Citeşte şi: Klaus Iohannis A CRITICAT Guvernul la întâlnirea cu FMI. Mesajul transmis de Cotroceni după discuţii

O misiune a FMI a efectuat o vizită la București în perioada 13 — 21 octombrie, pentru a discuta evoluțiile economice recente și planurile bugetare pentru anul 2016.