Iohannis intervine pe tema reformei pensiilor: „Reforma nu se realizează pentru a lua bani de la unii și a-i da la alții. Sistemul trebui să fie sustenabil și peste 30 de ani”

Klaus Iohanis le-a cerut liderilor coaliției o reformă a pensiilor care se bazează pe un sistem sustenabil și peste zeci de ani.

23 mart. 2023, 12:45
Iohannis intervine pe tema reformei pensiilor: „Reforma nu se realizează pentru a lua bani de la unii și a-i da la alții. Sistemul trebui să fie sustenabil și peste 30 de ani”

Reforma pensiilor speciale este unul dintre jaloanele din PNRR. Comisia Europeană a transmis deja că proiectul aflat în Parlament nu îndeplineşte condiţiile şi dorinţele CE. Acum, de la Bucureşti se avansează posibilitatea renunţării la unele reforme, cum ar fi şi cea a pensiilor speciale, chiar şi cu riscul pierderii unor bani din PNRR.

Klaus Iohannis le-a transmis liderilor coaliției să găsească o soluție astfel încât sistemul să fie sustenabil și peste 10, 20, 30 de ani.

„Trebuie să vedem fondul problemei. Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Asta înseamnă că pensionarii trebuie să îşi primească drepturile pentru o viaţă muncită, dar trebuie să avem grijă ca şi peste 10-20-30 de ani pensionarii să îşi primească pensia. Asta înseamnă ca sistemul să fie sustenabil. Ăsta este scopul reformei sistemului. Reforma nu se realizează pentru a lua bani de la unii sau pentru a-i da la alţii. Ci pentru a face un sistem corect, sustenabil. Exact ăsta trebuie să fie proiectul pe care mă aştept să îl înainteze ministerul de resort, Guvernul. Nu cred că e cazul să dau eu sugestii de la Bruxelles celor care administrează aceste lucruri.

Dar ăsta e fondul discuţiei. Pensionarii au dreptul la pensia lor, o pensie din care pot trăi, care se calculează echitabil pentru toată lumea, şi care este sustenabilă pe termen lung”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.