Iohannis l-a încurcat pe Spiru Haret cu Dimitrie Bolintineanu într-un discurs despre importanţa educaţiei

Candidatul ACL la alegerile prezidentiale, Klaus Werner Iohannis, a gafat la o discuţie cu activiştii PDL şi PNL pe tema educaţiei. După ce acum o săptămână s-a descris ca „un politruc care candidează la prezidenţiale”, miercuri primarul Sibiului l-a confundat pe Spiru Haret cu Dimitrie Bolintineanu.

10 sept. 2014, 20:21
Iohannis l-a încurcat pe Spiru Haret cu Dimitrie Bolintineanu într-un discurs despre importanţa educaţiei

Prezent la o întâlnire cu activiștii de partid ai PDL și PNL din județul Bihor, Klaus Iohannis a declarat, la Oradea, că așa „cum arată şcoala azi va arăta ţara mâine”, atribuind acest citat unui “mare român, Dimitrie Bolintineanu”, potrivit Mediafax.

Totuși, potrivit mai multor surse academice, citatul aparține de fapt marelui om de știință, matematician și ministru al Educației Spiru Haret, care a folosit sintagma pentru prima oară în 1885.

Așadar, după controversele privind necunoașterea definiției cuvântului „politruc”, Klaus Iohannis gafează din nou, demonstrând că nu cunoaște cine au fost Dimitrie Bolintineanu și Spiru Haret, deși candidatul ACL a afirmat că domeniul educației va întruchipa o temă importantă din campania sa pentru prezidențiale.

Greșeala lui Iohannis este cu atât mai gravă cu cât acesta susține că dacă România va scoate „de pe băncile şcolilor oameni calificaţi, atunci se vor întâmpla două lucruri – vom câştiga mai bine şi vom trăi mai bine”. În contextul în care primarul Sibiului deja 6 case și câștigă anual 50.000 de euro din chirii, se pare că necunoașterea limbii române sau a istoriei țării noastre nu i-a afectat capacitatea de a face bani în niciun fel.

Spiru Haret (1851-1912) a fost unul dintre cei mai mari pedagogi români, membru titular al Academiei Române și este considerat creatorul școlii românești moderne, fiind renumit pentru reformele implementate în domeniu în perioada în care a fost ministru al Educației.

Pe de altă parte, Dimitrie Bolintineanu (1819/1825 – 1872) a fost un poet român, om politic și diplomat, cunoscut pentru rolul său de participan la Revoluția pașoptistă.