Iohannis, la întâlnirea cu şeful NATO: România îşi propune să fie un furnizor de securitate

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi la întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg că "România doreşte să fie şi un furnizor de securitate în regiune". Totodată, şeful statului a precizat că politica NATO vizează consolidarea securităţii în spaţiul euro-atlantic şi că Alianţa nu doreşte o "confruntare cu nimeni şi nici o nouă cursă a înarmărilor".

RomaniaTV.net
02 iul. 2015, 09:42
Iohannis, la întâlnirea cu şeful NATO: România îşi propune să fie un furnizor de securitate

Klaus Iohannis a precizat că a discutat cu şeful NATO despre activitatea României în cadrul alianţei.

În plus, şeful statului a menţionat că a avut cu Stoltenberg un schimb de opinii privind evoluţiile de securitate din vecinătatea estică, „unde lucrurile s-au deteriorat”, discuţiile vizând şi atacurile teroriste şi criza umanitară gravă din nordul Africii.

Preşedintele a mai spus că România „va fi puternic angajată alături de toate statele NATO în acest demers colectiv”.

Citeşte şi: Şeful NATO, primit de ministrul Apărării, premierul interimar Gabriel Oprea şi de preşedintele Iohannis FOTO

„Am discutat despre cooperarea noastră şi activitatea României în interiorul Alianţei (…)

Așa cum am afirmat și am asumat prin Strategia Națională de Apărare, România își propune să nu fie doar un beneficiar de securitate, ci și un furnizor de securitate într-un context foarte complicat, alături de partenerii săi. Se poate vedea azi că acţiunile noastre concrete ca stat merg în această direcţie. Am reconfirmat contribuţia semnificativă a României la continuarea misiunii NATO în Afganistan”, a precizat Klaus Iohannis la întrevederea cu Jens. Stoltenberg.

Totodată, preşedintele a precizat că toţi politicienii responsabili trebuie să înţeleagă că nu e în interesul nimănui escaladarea unui conflict.

„Doresc să reafirm că întreg demersul şi politica Alianţei noastre vizează consolidarea securităţii în spaţiul euro-atlantic. Nu ne dorim o confruntare cu nimeni, nu ne dorim o nouă cursă a înarmărilor, ne bazăm în continuare pe înţelegerea de către toţi oamenii politici responsabili a faptului că nu e în interesul niciunui stat să urmărească escaladarea unui conflict pe care nu-l poate câştiga nici economic, nici militar”, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis.

De la ora 11.30, secretarul general al NATO a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni. Cei doi au susţinut o declaraţie de presă comună, de la ora 12.20, şi în orele următoarele Jens Stoltenberg participă la un dejun oficial.

De la 14.25, Stoltenberg va vizita Unitatea NATO de Integrare a Forţelor, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Mircea Duşa

Anterior, şeful NATO s-a întâlnit cu ministrul Duşa la sediul MApN, unde le-a fost prezentat onorul şi au trecut în revistă garda militară. În acelaşi timp au fost intonate imnul de stat al României şi imnul NATO.

Jens Stoltenberg a salutat garda militară, spunând în limba română „Bună ziua”.

În urma întâlnirii, Mircea Duşa a precizat că România îşi va suplimenta şi îmbunătăţi contribuţia la Forţa de Răspuns a NATO şi va continua procesul de operaţionalizare a Unităţii pentru Integrarea Forţelor NATO, de la Bucureşti.