Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European: Pentru România este o şansă mare să obţinem o finanţare consistentă

Publicat: Vineri, 17 Iulie 2020 10:36 // Actualizat: Vineri, 17 Iulie 2020 11:37 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Klaus Iohannis participă vineri şi sâmbătă la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles. Reuniunea va fi dedicată negocierii bugetului multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 - 2027 şi Planului european pentru relansare economică.

Declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, despre priorităţile României la Consiliul European: "Avem planuri mari. Avem nevoie de bani europeni"

 • Începem un Consiliu European foarte special. După mai multe întâlnire în format videoconferinţă, ne întâlnim iar la Bruxelles în format fizic.
 • Dorim să negociem două teme mari, grele în legătură cu banii europeni. Este vorba despre bugetul multianual pentru perioada 2020-2027.
 • Pentru România sunt două chestiuni foarte importante. Ţinem neapărat să avem o sumă suficient de mare pe coeziune şi pe politică agricolă. 
 • Noi avem nevoie de aceşti bani. Avem planuri mari. Avem nevoie de bani europeni pentru spitale, şcoli, pentru autostrăzi, căi ferate şi multe alte programe care pot fi acoperite din aceste sume.
 • Pentru agricultură, dorim să folosim sume cât se poate de consistente pentru a moderniza agricultura românească şi pentru a obţine rezultate bune.

Bani europeni care nu trebuie returnaţi, destinaţi revigorării după criza COVID-19. "Se negociază sume foarte mari"

 • Al doilea pachet mare pe care îl negociem este pachetul destinat revigorării economice.
 • Este un pachet pe care contăm. Aici avem, pe de o parte, bani care vor fi folosiţi pentru refacerea economiei după criza cauzată de COVID-19.
 • Noi dorim să obţinem sume consistente. Sunt bani care se dau sub formă de împrumuturi, dar o parte, sperăm şi mai mare, vor fi bani care nu vor trebuie returnaţi. Sunt acele granturi, bani pe care îi vom folosi pentru revigorarea economică şi pentru firme, modernizări, digitalizare, de asemenea, sperăm pentru modernizarea sistemului educaţional.
 • Se negociază sume foarte mari astăzi şi mâine la Consiliul European. Sunt foarte hotărât să mă bat pentru interesul României în aşa fel încât să obţinem un rezultat consistent. Întreaga echipă care mă însoţeşte şi de la Reprezentanţă şi cei din Ministere au pregătit materiale suficiente.

Iohannis: Mă aştept la negocieri destul de complicate

 • Sunt relativ optimist că, în final, pentru România, sumele vor fi rezonabile. Vor fi consistente.
 • Dacă m-aţi întreba dacă vom finaliza discuţiile astăzi şi mâine, cred că nimeni nu poate să răspundă. Este un scenariu optimist să finalizăm negocierile astăzi şi mâine, însă în Consiliu părerile sunt încă împărţite. Se ştie că nu toată lumea este convinsă că propunerea care este pe masă e cea mai bună.
 • Mă aştept la negocieri destul de complicate. Este chiar posibil să trebuiască după un timp să revenim, să finalizăm aceste negocieri.
 • Important este de ştiut că sunt bani mulţi pe care îi discutăm şi pentru România este o şansă mare să obţinem o finanţare consistentă pentru următorii ani cu care vom reuşi cu siguranţă să rezolvăm foarte multe dintre problemele de la noi de acasă.

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European. Domeniile în care preşedintele va cere mai mulţi bani

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Consiliul European Klaus Iohannis preşedinte
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8750
RON
26 Sep
noapte 18 °
zi 29 °
Ultimele joburi adaugate
24 H