Iohannis: Nu sunt incompatibil şi nici un om de paie. Ce spune despre modificarea legii 161

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, prim-vicepreşedintele PNL, aflat în plin proces cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), se consideră nevinovat şi a declarat joi că există suficient sprijin politic pentru modificarea Legii 161 (Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei - n.r.), pentru România fiind necesară, în opinia sa, şi schimbarea cât mai repede a legislaţiei privind incompatibilităţile, transmite Agerpres.
Romania TV
01 aug. 2013, 15:22
Iohannis: Nu sunt incompatibil şi nici un om de paie. Ce spune despre modificarea legii 161

‘În principiu, da (există sprijin politic pentru schimbarea legislaţiei – n.r.). Doar că mulţi politicieni se feresc să facă declaraţii de tipul cum tocmai am făcut eu, fiindcă unii nu sunt extrem de interesaţi de administraţia locală, alţii nu sunt foarte stăpâni pe legislaţia în vigoare şi alţii nu vor să declare dacă atâţia din media afirmă că nu e bine’, a spus Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă.

El îl consideră extrem de precaut pe premierul Victor Ponta, care declarase în urmă cu o săptămână, la Sibiu, că preferă să aştepte deciziile instanţelor de judecată înainte de a găsi o soluţie în privinţa a jumătate dintre primarii şi consilierii locali din ţară, declaraţi incompatibili de ANI.

‘Este o abordare extrem de precaută, ca să nu zic altceva. Probabil că aşa a considerat primul-ministru că este bine. Şi în fond, nu este nicio problemă. Pentru mine, personal, e egal, dacă legislaţia se schimbă peste o zi sau peste o lună sau peste un an. Eu cred că am prezentat suficiente argumente în întâmpinarea mea către instanţă ca să dovedesc că nu sunt incompatibil’, a afirmat primarul Sibiului.

Iohannis a spus că, dacă nu se va schimba legea, mii de procese vor avea loc în România între aleşii locali şi ANI.

‘Dar sunt foarte mulţi primari care poate nu ştiu să-şi formuleze foarte bine argumentele şi pentru ei ar fi de preferat să se clarifice această chestiune înainte să avem mii de de procese în diferite faze procesuale. Dar oricum ar fi, pentru România cred că este necesară modificarea legislaţiei, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dacă primul-ministru doreşte să aştepte primele hotărâri ale instanţelor, se poate şi aşa’, a adăugat primarul Sibiului.

Premierul Victor Ponta doreşte să discute cu ANI şi cu Comisia Europeană o soluţie legislativă corectă în condiţiile în care jumătate dintre primarii şi consilierii din România au fost declaraţi incompatibili şi au procese în instanţă.

‘E în toată ţara situaţia. În primul rând vreau să văd care este decizia instanţelor, pentru că ştiu că au contestat în instanţă toţi aleşii locali. E o situaţie undeva la mijloc, în sensul în care nu e vorba de reprezentarea unor interese private, ci de interese publice. Vedem ce decid instanţele de judecată, discutăm şi cu cei de la Agenţia Naţională de Integritate şi Comisia Europeană şi în mod sigur trebuie să găsim o soluţie’, a spus Victor Ponta, în urmă cu o săptămână, la Sibiu.

După ce a câştigat un proces cu ANI, acum primarul Klaus Iohannis se judecă din nou, pentru a dovedi că nu este incompatibil. Practic, totul a pornit în cazul primarului Iohannis de la faptul că acesta este membru în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a operatorului regional de apă şi canalizare, societatea de stat Apă-Canal Sibiu, subordonată Consiliului Local Sibiu.

‘Eu am fost de acord din capul locului cu această modificare, nu pentru că aş fi eu incompatibil. Eu nu mă consider deloc incompatibil, dar abordarea din legea românească este inadecvată. Nu este vorba de a permite aleşilor să intre în tot felul de consilii de administraţie private, este vorba de acele societăţi care sunt sută la sută în mână publică, cum este de exemplu Apă-Canal la Sibiu, DPC la Sibiu. Abordarea din Legea 161 este anacronică’, a declarat joi Klaus Iohannis.

El susţine că nu poate lăsa un om ‘de paie’ să discute în AGA despre interesele sibienilor.

‘Mi s-ar părea de-a dreptul absurd ca într-un operator regional cum este Apă-Canal, care gestionează două probleme vitale, apa potabilă şi canalizarea, unde municipiul Sibiu este reprezentat, în cazul nostru, într-o proporţie foarte mare, să meargă un om de paie. Nu, eu vreau să merg acolo, nu ca să fac eu nu ştiu ce şmecherii, ci ca să fiu sigur că interesul municipiului Sibiu este bine reprezentat şi cu o voce care se aude. Dacă ar fi după interpretarea ANI, care nu pricepe nimic din administraţia locală, ar trebui să meargă acolo un om de paie, (…) să trimit pe cineva’, a afirmat Klaus Iohannis.

Primarul Sibiului a menţionat că şi aleşii din Germania sunt reprezentanţii comunităţilor în AGA în societăţile de stat.

‘Cine să reprezinte comunitatea în societatea care este în proprietatea comunităţii sau a comunităţilor respective? Evident şi acesta este modelul practicat, de exemplu, în Germania, că în aceste societăţi reprezentantul comunităţii este fie primarul, fie viceprimarul. Doar în măsura în care aceştia nu reuşesc să meargă la toate sunt şi consilieri şi alţi funcţionari’, a explicat Klaus Iohannis.

Primarul Sibiului, acuzat de ANI de incompatibilitate, susţine că Ministerul Mediului şi Comisia Europeană i-au cerut lui şi altora ca el să fie în AGA societăţilor comerciale de stat, operatori regionali, cum este la Sibiu, de apă şi canalizare.

‘Este un lucru normal, natural, şi, de altfel, un lucru impus de Comisia Europeană, de Programul POS Mediu. Programul POS Mediu a fost negociat cu Comisia Europeană, în aşa fel încât să primească finanţare nerambursabilă doar acele asociaţii de apă şi canal care sunt sută la sută în mână publică, deci unde acţionari sunt numai comunităţi locale, respectiv, consiliile locale ale respectivelor comunităţi. De asemenea, prin legislaţia specifică a Ministerului Mediului, la vremea respectivă, s-a impus ca primarul sau viceprimarul să facă parte din AGA a operatorului regional’, a susţinut Klaus Iohannis.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Capital.ro
Cel mai mare actor s-a stins din viață. Toată țara îl plânge: Cea mai curajoasă și mai puternică persoană
Playtech.ro
Cutremur major în România, în urmă cu scurt timp! Blocurile s-au mişcat serioas, panică...
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Scenariu horror pentru România. De ce s-ar anula alegerile
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru cei care stau la casă. Devine obligatoriu dacă ai aceste plante în curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve