Iohannis: Nu sunt urmărit penal. Dacă aş fi fost, trebuia să fiu înstiinţat în acest sens

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat joi, că nu este urmărit penal, după ce miercuri Curtea de Apel Alba Iulia a dispus suspendarea judecării procesului intentat Agenției Naționale de Integritate (ANI) de primarul municipiului Sibiu, transmite Agerpres. El a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă.

RomaniaTV.net
20 mart. 2014, 11:20
Iohannis: Nu sunt urmărit penal. Dacă aş fi fost, trebuia să fiu înstiinţat în acest sens

„Nu mă îngrijorează. Eu am cerut la sfârșitul anului trecut același lucru, suspendarea. După ce am fost invitat la Parchetul General, am dat o declarație pe speța asta. ANI mi-a trimis și mie raportul și Parchetului, Parchetul având obligația să vadă dacă este o faptă penală acolo sau nu. După ce am fost la Parchet, am cerut suspendarea ca să își termine mai întâi procurorii verificările. Acum, ANI a cerut același lucru și s-a suspendat. Nu știu despre ce se vorbește în adresa aceea, care s-a depus la instanță”, a afirmat Klaus Iohannis.

Primarul Sibiului a explicat că Parchetul General a primit acum un referat al ANI, pe care el l-a contestat.
Curtea de Apel Alba Iulia a dispus miercuri suspendarea judecării procesului intentat Agenției Naționale de Integritate de către Klaus Iohannis, care fusese acuzat de ANI de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală. Decizia suspendării a avut loc după ce Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a transmis instanței că este începută urmărirea penală.

În urmă cu o săptămână, ANI a solicitat instanței din Alba Iulia suspendarea judecării procesului intentat acesteia de primarul municipiului Sibiu, până la soluționarea de către PÎCCJ a plângerii penale formulate de Agenție în ceea ce îl privește pe edil. Ulterior, Curtea de Apel Alba Iulia a solicitat PÎCCJ să comunice dacă a început urmărirea penală în dosarul în care procurorii fac cercetări.

Potrivit unui comunicat dat publicității în august 2013, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală de către Klaus Iohannis, întrucât acesta a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu și SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deținută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR).

Klaus Iohannis a deținut funcția de președinte al FDGR în perioada 2002-2013. Curtea de Apel Alba Iulia a admis, în septembrie 2013, contestația formulată de Klaus Iohannis, aflat la al patrulea mandat de primar, la o altă decizie de incompatibilitate dată de ANI și în consecință a dispus anularea raportului de evaluare întocmit de aceasta. Hotărârea a fost atacată cu recurs la instanța supremă. ANI susținea că primarul municipiului Sibiu s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate din 2009.

În aprilie 2010, Curtea de Apel Alba Iulia a admis o altă cerere a primarului Klaus Iohannis care a solicitat anularea actului de constatare a stării de incompatibilitate emis de ANI, mai exact a deciziei ANI care stabilea faptul că edilul s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 aprilie 2003 — 18 mai 2004, întrucât a deținut concomitent și funcția de membru în consiliul de administrație al unei societăți comerciale.