Iohannis: Perspectiva negativă de rating a Standard & Poor’s, cauzată de cheltuiala excesivă şi bugetul prost făcut de guvernul PSD

Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, că perspectiva negativă de rating a Standard & Poor's s-a făcut din cauza derapajului bugetar care a apărut, motivat de cheltuiala excesivă şi bugetul prost făcut de guvernul anterior. Şeful statului a avertizat că decizia va avea efecte negative asupra României. "Unii investitori se vor gandi daca e cazul să investeasca in Romania sau nu", a afirmat şeful statului. 

RomaniaTV.net
12 dec. 2019, 14:07

Klaus Iohannis, despre „Green Deal”: O parte din cheltuieli să fie suportată din fonduri europene

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, la sosirea la reuniunea de iarnă a Consiliului European, că se vor discuta subiecte „foarte complicate” precum schimbările climatice, unde propunerile ar putea afecta serios economia României.

„Teme foarte complicate, avem pe agenda tema schimbarii climatice si green deal si de asemenea bugetul multianual. Se propune spre discutie un obiectiv foarte ambitios, neutralitatea climatica pana in 2050, asta insemnand practic sa reducem emisiile foarte foarte mult. Pentru economiile noastre din partea estica a Uniunii Europene este un obiectiv foarte complicat, poate fi obtinut doar cu o cheltuiala foarte, foarte mare. Noi vrem ca o parte din aceasta cheltuiala sa fie suportat din fonduri europene. Dar discutia nu va fi simpla deloc si cred ca vor mai fi multe Consilii pe aceasta tema”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat despre perspectiva negativă de rating a Standard & Poor’s, Klaus Iohannis a spus că: „Nu mă aştept la un impact foarte mare. Da, trebuie să vedem puţin de unde vine această retrogradare şi este suficient să citim comunicarea Standard & Poor’s care spune clar că această retrogradare s-a făcut din cauza derapajului bugetar ce a apărut, motivat de cheltuiala excesivă şi bugetul prost făcut de guvernul anterior, nu de acesta. Acesta abia a venit şi a găsit situaţia gata deteriorată. Sunt convins că, pe măsură ce vom continua, vom avea un buget mult mai solid pentru anul 2020, un comportament bugetar adecvat, se va reveni la acest rating. Pentru omul de rând impactul nu va fi măsurabil, dar, sigur, unii investitori se vor gândi încă o dată în plus dacă este cazul să investească în România sau nu şi este posibil pe undeva să apară o mică influenţă şi la dobânzile pe piaţa internaţională”.

Standard & Poor’s (S&P) a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, din cauza creşterii deficitului, şi a confirmat calificativul „BBB-/ A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală. 

Klaus Iohannis se opune propunerilor Finlandei privind alocările de fonduri de coeziune și agricultură

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, de asemenea, că va contesta planurile Finlandei prin care prin politica de coezniune din România, dar și alte țări mai slab dezoltate din cadrul UE vor avea alocări mai mici de fonduri europene.

„Nu sunt deloc de acord cu această propunere finlandeză, și se pare că nu suntem singurii. Lipsesc chestiuni esențiale, banii pentru coeziune sunt prea puțin, politica agricolă nu ne satisface. În acest sens, nu vom agrea sub sub nicio formă această propunere finlandeză și cu siguranță se va ajunge la ceea ce se prefigurează în concluzii să delegăm sarcina împărțirii fondurilor președintelui Comisiei Europene”, a spus Iohannis.

Iohannis: 

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, la sosirea la reuniunea de iarnă a Consiliului European, că se vor discuta subiecte „foarte complicate” precum schimbările climatice, unde propunerile ar putea afecta serios economia României.

„Teme foarte complicate, avem pe agenda tema schimbarii climatice si green deal si de asemenea bugetul multianual. Se propune spre discutie un obiectiv foarte ambitios, neutralitatea climatica pana in 2050, asta insemnand practic sa reducem emisiile foarte foarte mult. Pentru economiile noastre din partea estica a Uniunii Europene este un obiectiv foarte complicat, poate fi obtinut doar cu o cheltuiala foarte, foarte mare. Noi vrem ca o parte din aceasta cheltuiala sa fie suportat din fonduri europene. Dar discutia nu va fi simpla deloc si cred ca vor mai fi multe Consilii pe aceasta tema”, a zis Iohannis.