Iohannis: Pentru democraţie, libertate şi drepturile noastre trebuie să luptăm zilnic VIDEO

Publicat: Luni, 11 Februarie 2019 19:13 // Actualizat: Luni, 11 Februarie 2019 23:27 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis tinerilor, la inaugurarea Spaţiului 80east (optzecist) - "Acasă în comunism", că pentru libertate, democraţie şi drepturi oamenii trebuie să lupte în fiecare zi, "altfel, din negura vremurilor nu foarte îndepărtate se ridică fantome" care "încearcă să iasă din colţuri". Şeful statului a mai spus că participarea la viaţa publică şi exercitarea dreptului la vot înseamnă a fi liber.

"Să nu credeţi să atmosfera comunistă poate fi recreată prin obiecte. Aceasta ar fi o mare eroare. (...) din păcate, nu ăsta a fost comunismul. Comunismul în realitate a fost un regim oribil, crunt, draconic şi aceste lucruri nu se pot re-crea printr-un spaţiu, se pot re-crea numai prin amintiri şi o mică pare din ce am trăit noi atunci se poate transmite prin povestire. Nu se poate re-crea ceea ce am simţit, cum ne-am simţit oprimaţi, umiliţi, jigniţi, îngrădiţi. Aceste lucruri nu se pot transmite ca şi sentiment de viaţă . (...) Să ţineţi minte, epoca a fost probabil cea mai neagră epocă a României şi ororile comunismului nu trebuie uitate, trebuie povestite tocmai pentru a nu ajunge în situaţia de repeta greşeli pe care noi le-am făcut. Comunismul a fost o greşeală enormă", a afirmat Klaus Iohannis, luni seară, la evenimentul de inaugurare a Spaţiului 80east (optzecist) - "Acasă în comunism" - un laborator interactiv de educaţie civică despre trecutul comunist.

Şeful statului le-a spus adolescenţilor prezenţi că participarea la viaţa publică şi exercitarea dreptului de vot înseamnă libertate.

"Dacă ar fi să reducem Revoluţia la un cuvânt este strigătul libertate. Noi nu am ieşit la revoluţie ca să cerem bani sau pâine sau blugi, sau maşini, sau televizoare, noi am ieşit să cerem libertatea şi am cerut să scăpăm de comunism şi am devenit liberi necunoscând din propria perspectivă atunci libertatea, fiecare şi-a definit-o cum a crezut. (...) Nu toţi au înţeles foarte bine sensul cuvântului libertate. Unii au înţeles că pot să fac orice. În ziua de astăzi, dacă întrebaţi pe români, în general, ce-şi doresc, aproape niciunul nu spune libertate, fiindcă o avem şi, de obicei, ceea ce ai ţi se pare de la sine înţeles şi ai impresia că este un dat pe care-l meriţi, nu trebuie să lupţi pentru el. Nu e aşa. Pentru democraţie, libertate şi drepturile noastre trebuie să luptăm zilnic, altfel, din negura vremurilor nu foarte îndepărtate se ridică fantome şi câteodată am impresia că în zilele noastre unele fantome încearcă să iasă din colţuri", a mai afirmat Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că "astăzi a lupta înseamnă a-ţi spune opinia, a fi conectat, a merge la vot".

"Asta e libertatea: să spui, să participi, să votezi. Societatea civilă asta doreşte de fapt, să sprijine participarea oamenilor la viaţa societăţii într-un fel activ, nu agasant, într-un fel creativ, nu inhibitor", a completat preşedintele.

Iohannis a mai spus că, în opinia sa, "societatea nu a digerat comunismul, românii nu au digerat ce s-a întâmplat în comunism".

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
comunism democraţie Klaus Iohannis Revoluţie
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
11 feb 21:32
Răspunde | Votează email 0 email
DOBRE
Inainte de 1989 , seful statului chiar muncea pentru Romania , iar , in zilele noastre seful statului - IOHANNIS - este mai mereu la schiat sau la plaja sau in concediu !
11 feb 21:21
Răspunde | Votează email 0 email
DOBRE
Inainte de 1989 , seful statului chiar muncea pentru Romania , iar , in zilele noastre seful statului - IOHANNIS - este mai mereu la schiat sau la plaja sau in concediu !
11 feb 21:12
Răspunde | Votează email 0 email
nae olteanu
păi pe ionhaos nu-l făcu comunismul mare activist de partid prin școlile3 din Sibiu, nu-l făcu ins cu un institut de fizică abosolvit???? Ce se naște din ... roade și lanțul ! RUȘINE MARE ... , klanus !
1
EUR
4.8590
RON
22 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H