KLAUS IOHANNIS îi solicită lui Traian Băsescu să-i RETRAGĂ pe ambasadorii vinovaţi de votul din diaspora

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Klaus Iohannis, câştigătorul alegerilor prezidenţiale, i-a solicitat preşedintelui României, Traian Băsescu, să-i retragă din posturi pe diplomaţii vinovaţi pentru modul defectuos în care s-a derulat procesul de votare din diaspora.

17 nov. 2014, 09:42
KLAUS IOHANNIS îi solicită lui Traian Băsescu să-i RETRAGĂ pe ambasadorii vinovaţi de votul din diaspora

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Iohannis a catalogat drept „extrem de îngrijorător” faptul că mii de oameni nu au putut vota în secţiile organizate în străinătate, mai mult, fiind dispersaţi cu gaze lacrimogene. Din acest motiv, Iohannis i-a cerut lui Traian Băsescu să ia măsuri legate de reprezentanţii diplomatici ai României în străinătate.

Preşedintele încă în funcţie să analizeze situaţia şi să recheme de pe post diplomaţii ce nu au gestionat corect situaţia. Este normal să fie retraşi ambasadorii şi consulii de pe post„, a apreciat preşedintele ales.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  Pe lângă măsuri punitive, Iohannis susţine că este nevoie şi de modificări legislative substanţiale astfel încât votul românilor din străinătate să nu mai fie obstrucţionat. „Rog partidele politice să înceapă urgent discuţii pe o lege a votului electronic şi a votului prin corespondenţă. Nu vreau să se mai întâmple vreodată ce s-a întâmplat în diaspora. Aşa ceva trebuie preveni urgent„, a spus Iohannis.

Acesta şi-a arătat admiraţie pentru perseverenţa românilor din diaspora care, în unele cazuri, au stat în ploaie ore în şir la cozile formate în străinătate. „Vreau să-mi exprim respectul pentru românii din diaspora ce au avut nevoie de multe ore ca să ajungă să voteze”, a spus Iohannis.

Citeşte şi Klaus Iohannis cere DEMISII în Guvern: Cineva trebuie să suporte dezastrul votului din diaspora

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Românii au ieşit la vot în număr foarte mare în străinătate. Potrivit BEC, în SUA au votat 17.710 romîni, în Germania – 17.510, în Franţa – 16.114, Belgia – 13.076 de români, Austria 9.565, în Canada – 6.472, Danemarca – 4.852, în Cipru 4.491, Olanda – 3.842, Elveţia – 3.745, Irlanda – 3.722, Grecia – 3.451, Ungaria – 3.249, Portugalia – 2.850, Luxemburg – 2.433, Emiratele Arabe Unite – 2.328, Cehia – 1.950, Norvegia – 1.902, Suedia -1.782, San Marino – 1.779, Australia – 1.506, Israel – 1.441, Slovacia – 1.321.

Citeşte şi: REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Vot masiv în Republica Moldova. FOTO şi VIDEO

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Românii din Diaspora au aşteptat ore în şir să voteze la secţiile din străinătate. Alegătorii din Germania, Franţa, Londra, Belgia s-au aşezat la coadă la secţiile de votare încă de sâmbătă seară. Cozi uriaşe s-au format şi la secţiile de votare din Chişinău, Torino, Verona, Viena, Berlin, Bonn, Bruxelles, Copenhaga, Stuttgart, Hamburg, Dublin, Oslo, Geneva. Românii care au stat la coadă la Consulatul din Torino s-au plâns că secţia s-a închis mai devreme cu 15 minute. Poliţia a folosit gaze lacrimogene la secţiile de votare din Torino şi Paris, unde sute de oameni nu au reuşit să voteze.

Citeşte şi: COZI URIAŞE la secţiile din DIASPORA. Sute de oameni nu au reuşit să voteze. INCIDENTE la Paris şi Torino

La primul tur al alegerilor prezidenţiale au votat la secţiile din străinătate 161.054 de români, şi atunci cei mai mulţi votanţi fiind în Italia, Spania şi Republica Moldova.