Iohannis şi Ciolacu, reacţii la criza din Rusia: Autorităţile române monitorizează îndeaproape evoluţia evenimentelor din Rusia

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că autorităţile române monitorizează îndeaproape evoluţia evenimentelor din Rusia, el fiind informat în permanenţă despre ce se întâmplă. ”Suntem în contact constant cu Aliaţii”, arată Iohannis.

24 iun. 2023, 13:05
Iohannis şi Ciolacu, reacţii la criza din Rusia: Autorităţile române monitorizează îndeaproape evoluţia evenimentelor din Rusia
Motivul enigmatic pentru care Klaus Iohannis nu îi rostește numele lui Vladimir Putin

Klaus Iohannis a reacţionat după multe ore la criza din Rusia. ”Autorităţile române monitorizează îndeaproape evoluţia evenimentelor din Rusia. Sunt permanent informat despre dezvoltări. Suntem în contact constant cu Aliaţii”, a transmis, sâmbătă, Klaus Iohannis, într-o postare pe pagina de Facebook a Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, afirmă că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, relatează CNN. Şeful mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin pare să sugereze că a trimis un convoi armat la un asalt de 1.200 de kilometri către Moscova, sâmbătă, într-o încercare, cu puţine şanse de reuşită, de a răsturna conducerea militară, potrivit Reuters.

Putin: Ne confruntăm cu o trădare! Prigojin, anchetat penal de către FSB cu privire la „rebeliune armată”. Şeful Wagner a ocupat Rostovul: „Suntem 25.000 şi vom stabili de ce domneşte haosul în ţară”.

Unii ruşi au fost atraşi într-o ”aventură criminală”, acuză sâmbătă preşedintele rus Vladimir Putin, fără să citeze explicit gruparea paramilitară rusă Wagner a lui Evgheni Prigojin, relatează BBC News.

Viitorul Rusiei este în joc, avertizează el şi califică acţiunile răzvrătiţilor drept o ”înjunghiere în spate”. Ambiţiile nemăsurate ale unora au condus la ”înaltă trădare”, acuză el, fără să-l numească pe şeful grupării paramilitare ruse Evgheni Prigojin.

Trupe Wagner se îndreaptă către nord, în regiunea Voronej, probabil către Moscova, potrivit serviciilor militare britanice de informaţii, relatează AFP şi BBC News.

Putin denunţă, într-o scurtă alocuţiune, o ”aventură criminală”, o ”înjunghiere în spate” şi o ”înaltă trădare”, fără să-l menţioneze pe Prigojin

Unii ruşi au fost atraşi într-o ”aventură criminală”, acuză sâmbătă preşedintele rus Vladimir Putin, fără să citeze explicit gruparea paramilitară rusă Wagner a lui Evgheni Prigojin, relatează BBC News.”Ne batem pentru viaţa şi securitatea poporului nostru”, declară Vladimir Putin în această alocuţiune adresată naţiunii, citat de AFP.

”Avem nevoie ca toate forţele să fie unite”, subliniază el şi denunţă ”o înjunghiere în spate a poporului (rus) şi ţării”.
”Ne confruntăm cu o trădare”, denunţă el. ”Cei care se fac vinovaţi vor fi trimişi  în faţa justiţiei”, se angajează el şi evocă ”ambiţii nemăsurate” ale şefului Wagner.
Ambiţiile nemăsurate ale unora au condus la ”înaltă trădare”, acuză el, fără să-l numească pe şeful grupării paramilitare ruse Evgheni Prigojin. El anunţă că cei care crează disensiuni în societatea rusă vor fi ”pedepsiţi inevitabil”. Un regim antiterorist a fost instituit în capitala rusă, Moscova şi în mai multe regiuni, anunţă liderul de la Kremlin.Putin anunţă că toate ”ordinele necesare au fost date” în vederea soluţionării acestei crize şi se angajează să apere Rusia.

El anunţă că ”situaţia în Rostov-pe-Don rămâne dificilă în timpul revoltei armate”, potrivit CNN. ”În Rostov, activitatea Administraţiei Civile şi Militare este practic blocată”, a declarat el. Putin şi-a încheiat această intervenţie foarte scurtă, fără să-l meţioneze pe Evgheni Prigojin.

El i-a menţionat pe mercenarii Wagner – însă lăudându-i că luptă pentru Rusia.La fel ca ministrul său al Apărării, Serghei Şoigu, Putin a lansat un apel prin care a cerut oamenilor din Wagner ”să pună capăt participării lor la aceste acţiuni criminale” şi a avertizat că ”toţi cei care au luat armele împotriva armatei sunt trădători”.

”Fac apel la cei împinşi la provocarea unei rebeliuni militare”, a anunţat el. La ora actuală, ”cerem unitate, consolidare şi responsabilitate”, le-a transmis el.

Război în Ucraina. Momentul în care „Poarta spre Crimeea” este lovită de rachetele Storm Shadow. VIDEO

”Aceia care se angajează deliberat pe calea trădării, pregătind o rebeliune armată, în timp ce voi pregătiţi atacuri teroriste, vor fi pedepsiţi”, a ameninţat Putin.”Orice tulburare internă este o ameninţare de moarte la adresa statului nostru, a naţiunii noastre, este o lovitură aplicată Rusiei, poporului nostru şi acţiunilor noastre de apărare a patriei. O astfel de ameninţare se va confrunta cu un răspuns dur”, a declarat Putin.

”Răspunsul nostru va fi ferm”, a ameninţat Putin, care s-a angajat să facă ”totul pentru apărarea Rusiei”. El a apreciat că rebeliunea Wagner este o ”ameninţare de moarte” la adresa statului rus, chemat la unitate şi s-a angajat că nu va lăsa să aibă loc un ”război civil” în ţară.

Acţiunile lui Prigojin reprezintă o provocare uriaşă a Kremlinului şi preşedintelui rus Vladimir Putin, comentează BBC. Mercenarii Wagner au luptat pentu Rusia, iar şeful lor, Evgheni Prigojin, avea, de ani de zile, legături strânse cu liderul de la Kremlin.

Însă Putin a denunţat în scurta sa alocuţiune o ”înjunghiere în spate” a Rusiei şi poporului rus. Discursul lui Putin este dur, iar prin acest discurs liderul de la Kremlin vrea să arate că controlează în continuare situaţia, comentează BBC.

Însă evenimentele de sâmbătă vor arată dacă Putin deţine în realitate controlul, comentează postul britanic.

 

Marcel Ciolacu: Sunt permanent informat de ministrul Apărării şi ministrul Afacerilor Externe despre situaţia din Rusia. Suntem în coordonare cu Aliaţii

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că este informat în permanenţă de către ministrul Apărării şi ministrul Afacerilor Externe despre situaţia din Rusia. ”Suntem în coordonare cu Aliaţii”, a afirmat el.

Anterior, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că autorităţile române monitorizează îndeaproape evoluţia evenimentelor din Rusia, el fiind informat în permanenţă despre ce se întâmplă. ”Suntem în contact constant cu Aliaţii”, arată Iohannis.
Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, afirmă că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, relatează CNN. Şeful mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin pare să sugereze că a trimis un convoi armat la un asalt de 1.200 de kilometri către Moscova, sâmbătă, într-o încercare, cu puţine şanse de reuşită, de a răsturna conducerea militară, potrivit Reuters.