Iohannis: România, ca şi Chile, e interesată de soluţionarea situaţiilor de criză din lume prin dialog, prin instrumente multilaterale şi prin respectarea dreptului internaţional

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că România şi Chile au ”o relaţie îndelungată, caracterizată prin respect şi încredere reciprocă”, anunţând că se va urmări dezvoltarea cooperării între cele două state. El a anunţat şi decizia de a înfiinţa primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american, la Universidad de Chile. Iohannis a arătat că a discutat cu preşedintele Republicii Chile, Gabriel Boric, despre evoluţiile din unele dosare regionale.

22 apr. 2023, 19:19
Iohannis: România, ca şi Chile, e interesată de soluţionarea situaţiilor de criză din lume prin dialog, prin instrumente multilaterale şi prin respectarea dreptului internaţional

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, în cadrul declaraţiilor de presă comune cu preşedintele Republicii Chile, Gabriel Boric, că această ţară este unul dintre prietenii tradiţionali ai României în regiunea Americii Latine şi un partener economic cu un potenţial important.

”Avem o relaţie îndelungată, caracterizată prin respect şi încredere reciprocă, iar în anul 2025 vom sărbători 100 de ani de relaţii diplomatice. Există perspective promiţătoare de extindere a relaţiilor noastre bilaterale pe multiple planuri şi am convenit ca în perioada următoare să dezvoltăm cooperarea în domenii importante atât pentru România, cât şi pentru Chile. Mă refer la dezvoltarea schimburilor comerciale şi a investiţiilor, la energie verde, mediu şi schimbări climatice, la protecţie civilă, educaţie, cultură, cercetare, inovare, dar şi digitalizare. Am convingerea că vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja oamenii de afaceri din Chile şi din România să demareze proiecte comune atât în plan bilateral, cât şi pe pieţe terţe”, a adăugat șeful statului.

Citește și: Klaus Iohannis a cheltuit peste 2 milioane de euro în luna martie pe deplasările sale externe. ”A mărit bugetul Administrației Prezidențiale cam de patru ori”

Preşedintele României a menţionat că a încurajat şi dezvoltarea de parteneriate între autorităţile locale din cele două ţări.

”De asemenea, cu prilejul acestei vizite, a fost semnat un memorandum de colaborare între cele două instituţii responsabile de gestionarea situaţiilor de urgenţă şi, din discuţiile pe care le-am avut, înţeleg că există dorinţa reciprocă de a învăţa unii de la alţii, fiecare se pricepe la anumite domenii foarte bine. Mă bucur să putem anunţa şi decizia de a înfiinţa în cursul acestui an primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române”, a transmis şeful statului.

Citește și: Câte sute de euro cheltuie Carmen Iohannis. Designerul acesteia a dezvăluit secretul ținutelor controversate

Iohannis a precizat că s-a discutat şi despre evoluţiile înregistrate într-o serie de dosare regionale prioritare.

”Nu este întâmplător faptul că atât pentru România, cât şi pentru Europa, Chile ocupă un loc privilegiat, având în vedere rolul activ pe care îl joacă în menţinerea securităţii şi a stabilităţii la nivel regional şi global. România, ca şi Chile, este interesată de soluţionarea situaţiilor de criză din lume prin dialog, prin instrumente multilaterale şi prin respectarea dreptului internaţional. Avem o misiune comună în ceea ce priveşte apărarea democraţiei în faţa ameninţărilor, inclusiv a riscurilor hibride”, a afirmat Iohannis.

El a adăugat că, în cadrul discuţiilor de sâmbătă, i-a prezentat preşedintelui Boric evaluările şi poziţia României ca stat vecin al Ucrainei în privinţa războiului de agresiune declanşat de Rusia.

”Acesta, războiul, are consecinţe serioase asupra securităţii României şi în plan european, dar are efecte şi la nivel global, inclusiv până în Chile. Am convenit că vom continua să lucrăm împreună în forurile multilaterale pentru condamnarea războiului şi pentru promovarea ordinii internaţionale bazate pe norme. Trebuie să fie clar pentru toată lumea, Rusia a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Carta ONU. Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă şi pentru a-şi redobândi suveranitatea şi libertatea”, a transmis Iohannis.

Potrivit președintelui, un alt subiect discutat a vizat relaţia dintre Chile şi Uniunea Europeană.

”Domnule preşedinte, Chile poate conta pe România în ceea ce priveşte promovarea şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu Uniunea Europeană. Summitul dintre Uniunea Europeană şi Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene, prevăzut să aibă loc în această vară, va fi un moment istoric. Instrumentele europene, precum Global Gateway, oferă oportunităţi concrete şi voi încuraja autorităţile şi companiile româneşti să se implice suplimentar în implementarea lor, în favoarea Chile”, a arătat Klaus Iohannis.

El a amintit ”un moment important din istoria comună”, arătând că România a fost primul stat care a oferit azil politic chilienilor.

”În total, peste 6.000 de refugiaţi din Chile au tranzitat România, circa 2.000 dintre aceştia stabilindu-se în ţara noastră, care a devenit a doua lor casă. Povestea acestora reprezintă, domnule preşedinte, un liant al relaţiilor româno-chiliene. Astfel, astăzi tocmai am plăcerea de a înmâna o serie de documente de arhivă, mărturii ale acelei perioade. Îi mulţumesc preşedintelui Boric pentru discuţiile foarte bune şi i-am adresat invitaţia de a face o vizită în România. Sunt convins că, în viitor, relaţiile româno-chiliene se vor consolida, cu beneficii reciproce pentru statele şi cetăţenii noştri”, a conchis Iohannis.