Iohannis: Companii portugheze vor să investească în România în domeniul securităţii energetice

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că România își propune să devină un exportator de securitate energetică în regiune, arătând că și-au exprimat intenția de a investi în țara noastră în acest domeniu companii portugheze.

17 iun. 2015, 12:22
Iohannis: Companii portugheze vor să investească în România în domeniul securităţii energetice

Iohannis a precizat, după întrevederea cu președintele Anibal Cavaco Silva, că Portugalia reprezintă un partener foarte important al țării noastre.

Citeşte şi: Iohannis l-a decorat pe omologul său portughez, Anibal Cavaco Silva, cu Ordinul „Steaua României”

Portugalia este un partener foarte important al României iar două dintre domeniile în care acest lucru se reflectă cel mai bine sunt domeniul economic și cel al apărării.

Un rol important pentru întărirea relațiilor noastre îl are și comunitatea de peste 40.000 de români din Portugalia, despre care putem spune că reprezintă o punte de legătură între țările noastre. Aceștia sunt bine integrați în societatea portugheză și contribuie la dezvoltarea Portugaliei. Apreciem sprijinul acordat de autoritățile portugheze pentru integrarea socială a comunității de români care trăiesc și muncesc în Portugalia”, a spus șeful statului.

El a subliniat că dinamica relațiilor dintre România și Portugalia a crescut semnificativ în ultimii ani și că discuțiile cu președintele portughez au vizat relațiile noastre bilaterale, colaborarea în cadrul UE și NATO și provocările actualului context geopolitic.

Președintele Iohannis a spus că împreună cu omologul portughez a încercat să identifice „cele mai eficiente căi de a dezvolta relațiile bilaterale”.

„În domeniul economic s-au făcut pași importanți, inclusiv recent. La începutul acestei luni a avut loc la Lisabona Forumul Invest în România iar mâine în cadrul acestei vizite va avea loc deschiderea Forumului oamenilor de afaceri România-Portugalia.

România își propune să devină un exportator de securitate energetică în regiune iar companii portugheze și-au exprimat deja intenția de a investi în România în acest domeniu. Am convenit ca România și Portugalia să continue cooperarea în domeniul politico-militar și să se coordoneze mai strâns în cadrul UE„, a afirmat șeful statului.

El a subliniat că parteneriatul în plan politico-militar s-a concretizat în cadrul NATO în mai multe proiecte sub egida inițiativei Smart Defence, dar și la nivelul UE, în programul Flotei europene de transport aerian. De asemenea, Iohannis a amintit că România a achiziționat în 2013 avioane multirol F16 din Portugalia.

Iohannis a menționat că a discutat cu omologul portughez și despre viitorul UE, despre evoluțiile economice și securitatea energetică. El a precizat că „dat fiind că atât Portugalia, cât și România sunt state la frontierele UE”, a avut un schimb de opinii mai aplicat cu omologul pe tema migrației, a politicii europene de vecinătate, cu cele două dimensiuni ale sale, estică și sudică, precum și despre prevenirea și combaterea terorismului.

Citeşte şi: Iohannis, reacţie la adoptarea pensiilor speciale pentru parlamentari: Voi face o analiză profundă a legii

Am convingerea că întărirea relațiilor dintre România și Portugalia este benefică în egală măsură pentru țările noastre și pentru Europa și că astăzi am făcut pași importanți pentru dezvoltarea parteneriatului nostru”, a conchis Iohannis.