Iohannis salută propunerea lui Juncker privind organizarea summitului Consiliului European la Sibiu

Preşedintele Klaus Iohannis salută propunerea preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, privind organizarea Summitului Consiliului European la Sibiu, după ieşirea Marii Britanii din UE. 

RomaniaTV.net
13 sept. 2017, 11:14
Iohannis salută propunerea lui Juncker privind organizarea summitului Consiliului European la Sibiu

Jean Claude Juncker, seful Comisiei Europene, a propus, miercuri, ca la o zi după iesirea Marii Britanii din UE să fie organizat un summit european la Sibiu, în care şefii de stat şi de guverne ai statelor membre UE să se hotărască viitorul Uniunii.

Anunţul lui Jean Claude Junker a fost salutat de preşedintele Klaus Iohannis.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, apreciază în mod deosebit mesajul de unitate a Uniunii Europene şi de consolidare a proiectului european transmis astăzi de către Preşedintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, în discursul susţinut în faţa Parlamentului European. Viziunea Comisiei Europene este aceea a unei Uniuni mai puternice, în deplină concordanţă cu poziţia exprimată în mod repetat de către Preşedintele României”, se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Şeful statului subliniază că ţara noastră rămâne un partener profund ataşat ideii europene şi pe deplin implicat în eforturile de avansare a integrării, într-o formulă de unitate şi coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre. Este angajamentul ferm al ţării noastre de a contribui la consolidarea proiectului european, ca obiectiv strategic.

Potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis salută propunerea preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, de organizare a unei reuniuni a Consiliului European la Sibiu, în data de 30 martie 2019, pe perioada exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE.

„În timpul mandatului său la conducerea Consiliului Uniunii Europene, România va continua să acționeze ferm ca un partener activ, cu o abordare constructivă, unitară și pro-europeană în ceea ce privește măsurile care vor fi adoptate și care vizează viitorul Uniunii Europene”, se arată în comunicat.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut referire şi la îndemnul lui Jean-Claude Juncker ca Uniunea Europeană să primească rapid Bulgaria și România în spațiul Schengen.

„Președintele României apreciază, totodată, reiterarea sprijinului Comisiei Europene pentru aderarea țării noastre la Spațiul Schengen. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis salută propunerea Președintelui Jean-Claude Juncker referitoare la crearea unui instrument de sprijin pentru țările membre ale Uniunii care aderă la Zona Euro. În acest fel, țara noastră va putea beneficia de o importantă susținere în atingerea obiectivului strategic de adoptarea a monedei unice”, se mai arată în comunicatul Administraţiei prezidenţiale.