Iohannis: SCHIMBĂRILE climatice sunt o AMENINŢARE MAJORĂ. Dacă nu acţionăm acum, IMPACTUL va deveni NEGESTIONABIL

Preşedintele Klaus Iohannis a scris, luni, pe pagina sa de Facebook că "România s-a angajat încă de anul trecut să contribuie la reducerea nivelului emisiilor de carbon". Potrivit şeful statului, summitul ONU despre schimbările climatice, de la Paris, trebuie să se încheie cu "un acord cuprinzător, echitabil și efectiv pentru atingerea obiectivelor agreate de limitare a creșterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius".

30 nov. 2015, 16:17
Iohannis: SCHIMBĂRILE climatice sunt o AMENINŢARE MAJORĂ. Dacă nu acţionăm acum, IMPACTUL va deveni NEGESTIONABIL

„Schimbările climatice sunt o amenințare majoră pe care trebuie să o combatem. Dacă nu acționăm acum, impactul va deveni negestionabil, cu consecințe ireversibile pentru umanitate și mediul înconjurător. România s-a angajat încă de anul trecut să contribuie la reducerea nivelului emisiilor de carbon. Prin concentrarea eforturilor pentru a avea o economie cu emisii scăzute, vom deveni mai competitivi, vom crea noi locuri de muncă și vom răspunde mai eficient la provocările legate de securitatea energetică și climatică. La Conferința de la Paris am solicitat, în numele României, acțiuni comune. Reuniunea trebuie să se încheie cu un acord cuprinzător, echitabil și efectiv pentru atingerea obiectivelor agreate de limitare a creșterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius”, a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Iohannis, către Poroşenko în limba română: Bună ziua. Ce faceţi, domnule preşedinte? VIDEO

Președintele Klaus Iohannis, a participat, luni, la Paris, la deschiderea Conferinţei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice. Obiectivul conferinţei a fost încheierea unui nou acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice.

În discursul său, președintele României a vorbit despre provocarea majoră pe care o reprezintă la nivel global schimbările climatice şi a pledat pentru acţiuni comune în acest sens, potrivit unui comunicat al Admnistraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului a subliniat importanţa ca Acordul de la Paris în domeniul schimbărilor climatice să aibă caracter juridic obligatoriu, să asigure participarea tuturor Părţilor la Convenţia-Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice şi să includă angajamente de reducere a emisiilor din partea tuturor părţilor implicate.

În acelaşi timp, Klaus Iohannis a arătat că acest acord ar trebui să permită tuturor statelor participante să contribuie adecvat la efortul colectiv de menţinere a creşterii temperaturii medii globale sub 2°C, într-un mod care să reflecte corect responsabilităţile şi capacităţile de care dispun (inclusiv din perspectiva contribuţiilor financiare), creând în acelaşi timp oportunităţi de dezvoltare durabilă pentru toţi.

De asemenea, președintele a subliniat că tranziția globală către o economie cu emisii scăzute de carbon trebuie să facă parte din moștenirea noastră pentru generațiile viitoare.

Contribuţia Uniunii Europene pentru Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice a fost reflectată de angajamentul statelor membre de a reduce, până în anul 2030, cu cel puţin 40% emisiile de gaze cu efect de seră (față de nivelurile înregistrate în anul 1990).

În acest sens, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa deosebită a asigurării unor angajamente cu nivel similar de ambiţie din partea celorlalţi parteneri internaţionali, în principal din perspectiva necesităţii de a menţine competitivitatea industriei europene şi de a reduce riscul de relocare, se mai arată în comunicatul Preşedinţiei.