Iohannis se implică în criza politică din coaliţia de guvernare. USR-PLUS nu boicotează şedinţa de Guvern, dar îl propune tot pe Voiculescu la Sănătate

Preşedintele Klaus Iohannis intervine in scandalul iscat in coalitia de guvernare dupa ce ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a fost demis, miercuri, de premierul Florin Cîţu, iar liderii USR-PLUS acuză că decizia a fost unilaterală şi nediscutată în coaliţie. Totuşi, minşitri USR-PLUS au decis să se prezinte la şedinţa de guvern de joi.

15 apr. 2021, 11:19
Iohannis se implică în criza politică din coaliţia de guvernare. USR-PLUS nu boicotează şedinţa de Guvern, dar îl propune tot pe Voiculescu la Sănătate

Iohannis este aşteptat să convoace joi o întâlnire la Vila Lac 3 sau la Cotroceni, pentru a media conflictul dintre PNL şi partenerii de guvernare de la USR-PLUS, apărut după ce premierul l-a demis pe Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, iar Dan Barna a anunţat că Alianţa USR-PLUS îşi retrage sprijinul politic pentru Cîţu.

UPDATE: Mai mulți miniștri USR care nu sunt de acord să își piardă funcțiile după doar câteva luni la vârful unor ministere obținute după negocieri grele la finalul anului trecut. La presiunea acestora, toți miniștrii Alianței au decis, alături de vicepremierul Barna, să intre la ședința de guvern de joi.

Vicepremierul Dan Barna a ținut să îi transmită premierului Florin Cîțu faptul că nu mai are susținerea USR-PLUS pentru a conduce Guvernul. La rândul său, Florin Cîțu i-a replicat că a luat o decizie responsabilă prin demiterea lui Vlad Voiculescu.  ”Nu mai aveți susținerea USR-PLUS pentru postul de premier. Noi suntem prezenți doar pentru a asigura stabilitatea guvernamentală”, a spus Dan Barna. Cîțu i-a replicat și a spus că ”am luat o decizi responsabilă inclusiv în ceea ce privește preluarea interimarului, ceea ce nu a făcut USR-PLUS”.

Potrivit surselor Ziare.com, USR PLUS va cere si la aceste discutii demisia premierului Florin Citu. Cei de la USR PLUS sunt extrem de revoltati, dupa ce Vlad Voiculescu a fost demis fara sa fie consultati sau macar anuntati. Cel mai probabil, presedintele Klaus Iohannis va incerca sa aplaneze acest conflict, care ar putea genera o criza majora pe scena politica. De asemenea, conform România TV, în cazul unui alt premier PNL, propunerea pentru portofoliul Sănătăţii va fi tot Vlad Voiculescu. 

USR PLUS a avut ieri sedinta, dupa ce Voiculescu a fost revocat si s-au discutat conditiile pentru a ramane la guvernare. O idee luata in calcul pentru a continua parteneriatul cu PNL a fost demisia lui Florin Citu.

Iohannis încearcă să împiedice destrămarea coaliţiei de guvernare

Ministrul cercetarii, inovarii si digitalizarii, Ciprian Teleman, afirma ca „premierul a picat un test de leadership” si ca „a ales calea scurta de a scapa de o grija in loc sa aleaga calea mai anevoioasa a comunicarii si a colaborarii”.

Vicepremierul Dan Barna a transmis miercuri seara, 14 aprilie, ca Florin Citu „stia bine ca avea in USR PLUS parteneri loiali, lucru demonstrat in repetate randuri”, insa acesta „s-a pregatit pentru o lovitura pe care si-a dorit-o spectaculoasa”.

Dan Barna a afirmat pe pagina sa de Facebook faptul ca premierul stia ca ar fi fost dispus sa discute oricat pentru a asigura stabilitatea coalitiei.

In schimb, acuza Barna, Florin Citu a decis sa anunte public demiterea unui ministru al USR PLUS in timp ce se discuta despre modalitati de rezolvare a diferendului.

Vicepremierul Dan Barna i-a convocat pe miniștrii USR PLUS într-o ședință, care va avea loc la ora 12.00, în biroul său de la Palatul Victoria, pentru a decide dacă vor participa la ședința Executivului de joi, care este programată la ora 13.00.

„Intenția noastră este de a nu valida nicio acțiune a premierului Cîțu, dar vom decide la 12.00 cum vom acționa”, potrivit surselor Mediafax.

Alianța USR PLUS a anunțat că Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru și a cerut de urgență o ședință a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premier, după ce prim-ministrul l-a revocat din funcția de ministru al Sănătății pe Vlad Voiculescu.

Citeşte şi: Alexandru Rafila susţine că Vlad Voiculescu ar fi modificat condiţiile unui concurs în cadrul INSP: „S-a încercat politizarea Institutului Naţional de Sănătate Publică”

Florin Roman: Noi îl susţinem 100% pe premierul Florin Cîţu/ O cale de mijloc în această criză – să fie transferat portofoliul Sănătăţii către PNL

Deputatul PNL Florin Roman afirmă că liberalii îl susţin 100% pe Florin Cîţu şi că nu se poate pune în discuţie renunţarea la actualul premier, aşa cum propun cei de la USR PLUS. El susţine că „o cale de mijloc” pentru rezolvarea crizei din coaliţie, generată în opinia sa de Vlad Voiculescu, ar fi ca Ministerul Sănătăţii să fie transferat către PNL, „şi nu doar către PNL, ci către un ministru care a dovedit deja că ştie ce are de făcut într-o situaţie de criză sanitară”.

Florin Roman a declarat, la RFI, că Vlad Voiculescu a provocat criza din coaliţie. „PNL-ul are o singură variantă, varianta este aceea de a merge înainte în această coaliţie. Este dreptul colegilor de la USR PLUS să desemneze un nou ministru al Sănătăţii, eu sunt convins că au foarte mulţi oameni pregătiţi pentru a ocupa acest portofoliu. Suntem încă, din păcate, în plină pandemie, suntem într-o perioadă în care se pune problema boicotării unor şedinţe de Guvern, în care se emit acte normative în lupta contra COVID şi eu cred că responsabilitatea trebuie să fie cuvântul de ordine. Nu cred că orgoliile astea exacerbate, să blocăm o ţară pentru un om, sunt bune pentru ambele partide şi pentru întreaga coaliţie de dreapta, în această perioadă. Cel care a generat toate lucrurile astea este ministrul Voiculescu. Nu liberalii sau nu Florin Cîţu au dat drumul la ordine care afectează viaţa a milioane de români, fără să informeze premierul sau Guvernul României”, a susţinut el.

Deputatul liberal a adăugat că PNL nu acceptă varianta propusă de USR PLUS, mai exact continuarea coaliţiei, dar fără Florin Cîţu premier.

„O chestiune de genul ăsta nici nu poate fi pusă în discuţie (…). Noi îl susţinem 100% pe premierul Florin Cîţu, avem mare încredere în el, este un om tânăr, este un om competent, din punctul nostru de vedere, vine cu o foarte mare experienţă în echipa guvernamentală, a fost ministru de Finanţe. Deci nu cred că e vremea în care să aruncăm România dintr-o criză guvernamentală într-o criză politică şi parlamentară, care să se suprapună peste o criză sanitară”, a afirmat Roman.

Florin Roman a propus „o cale de mijloc” pentru depăşirea crizei din coaliţie. „Eu cred că ar putea fi făcută o discuţie, dar foarte serioasă. Eu nu am ascuns niciodată că sunt un susţinător al fostului ministru Nelu Tătaru, care a gestionat extraordinar de bine, având în vedere condiţiile dificile de anul trecut, când nu aveam materiale, nu aveam echipamente, nu aveam mai nimic, toată populaţia era panicată. Eu cred că nu avem timp de experimente. Înţeleg că acum sunt discuţii şi între colegii de la USR şi PLUS, pentru că mandatul de ministru prin domnul Voiculescu revenea PLUS, l-ar vrea colegii de la USR. Poate ar fi o cale de mijloc în această criză să fie transferat acest portofoliu către PNL şi nu doar către PNL, ci către un ministru care a dovedit deja că ştie ce are de făcut într-o situaţie de criză sanitară”, a arătat deputatul PNL.

El a exclus un eventual guvern minoritar PNL-UDMR, cu sprijin parlamentar de la PSD. „E exclusă această variantă, pentru că noi ne dorim să continuăm ceea ce am început şi să respectăm votul românilor, iar românii au spus vrem o coaliţie de dreapta, formată din PNL, USR şi UDMR”, a conchis Roman.