Iohannis şi Isărescu, la un eveniment aniversar dedicat Regelui Ferdinand

Preşedintele Klaus Iohannis participă miercuri la un eveniment aniversar organizat la Banca Naţională a României, alături de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand.  

15 iul. 2015, 07:27
Iohannis şi Isărescu, la un eveniment aniversar dedicat Regelui Ferdinand

Şeful statului va susţine o alocuţiune în cadrul evenimentului, acesta urmând să înceapă la ora 12:45.

Citeşte şi: Iohannis: Franţa şi România sunt profund legate prin istorie, limbă, cultură şi numeroase experienţe comune

Totodată, va fi lansată emisiunea numismatică „150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand”, compusă dintr-un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) şi o monedă din argint dedicate aniversării.

Lansarea va fi urmată de o dezbatere pe marginea volumului „Lucrări publice în vremea Regelui Ferdinand”, semnat de profesorul Nicolae Şt. Noica.

Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen s-a născut la 12/24 august 1865, la reşedinţa familiei din Sigmaringen, Germania.

El a urcat pe tronul României la 10 octombrie 1914, sub denumirea de Ferdinand I, în urma morţii unchiului său, regele Carol I.

Ferdinand a domnit alături de Regina Maria, cu care s-a căsătorit în decembrie 1892, nepoată a reginei Victoria, fiică a ducelui Albert de Edinburgh şi a marii ducese Maria Alexandrovna Romanov, unica fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Ferdinand I a murit la Sinaia, la 20 iulie 1927, fiind înmormântat la necropola regală de la Curtea de Argeş.