Iohannis: Sunt adeptul reintroducerii învăţământului dual. Greşim cu un sistem ca pe vremea noastră

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, al uzinele Dacia de la Piteşti, că este adeptul unui învăţământ dual, care să dea muncitori pregătiţi în fabrici, dar planificarea unui sistem cum era înainte de Revoluţie este o greşeală.

24 mai 2018, 09:51
Iohannis: Sunt adeptul reintroducerii învăţământului dual. Greşim cu un sistem ca pe vremea noastră

„Personal sunt un adept al reintroducerii învăţământului dual de foarte mulţi ani încoace. Să nu uităm că noi am avut în România învăţământ dual. Am renunţat la el după 1989. Nu se ştie de ce. Cred că cineva să săturase să ducă elevi în fabrici. Avem semnale în ultima vreme că şi la nivel de minister se înţelege nevoia extinderii învăţământului dual şi speranţa mea şi a dvs este să ne mişcăm un pic mai repede. Proiectul România educată vrea să vină cu o strategie pentru învăţământul românesc, dar această strategie va conţine obligatoriu şi partea de învăţământ dual fără de care nu se poate”, a declarat Kaus Iohannis, la Piteşti.

Şeful statului susţine că fără o colaborare între domenii, cum ar fi cu cel IT, nu va funcţiona un plan în educaţie.

„Am spus că este necesar şi oportun să se împletească industria auto cu industriile noi, atât IT cât şi creative. Acest lucru se poate întâmpla dacă ne recalibrăm obiectivele mari din învăţământ. Fapt este că generaţia care intră acum la şcoală ştie instinctiv să folosească un smartphone o tabletă, dar pentru a deveni o competenţă în folosirea unei cariere trebuie dezvoltată. Dacă planificăm un sistem de învăţământ pentru cum a fost pe vremea noastră, greşim enorm. Nu vor avea competenţe elevi şi nu vor fi competitivi”, a mai afirmat Iohannis, potrivit Mediafax.

Ministerul Educaţiei a aprobat, la finalul anului 2017, prin ordin de ministru, modelele în baza cărora unităţile de învăţământ pot încheia contracte cu operatorii economici în vederea pregătirii practice în învăţământul dual.

Potrivit ordinului, contractul reglementează statutul practicantului, drepturile şi obligaţiile acestuia, drepturile şi obligaţiile operatorului economic partener de practică, drepturile şi obligaţiile unităţii de învăţământ, respectiv modul de evaluare a stagiului.

„Aceste documente vizează toate activităţile de profil stabilite prin contractul de parteneriat: stagiile de pregătire practică din planul-cadru de învăţământ, precum şi componenta de pregătire practică săptămânală (instruire şi laborator tehnologic) din modulele de specialitate pentru calificarea profesională vizată, convenite a se desfăşura la acel operator economic sau în alte spaţii stabilite de acesta pe baza unor convenţii/contracte scrise, pe care le încheie, în acest scop, cu alţi operatori economici sau furnizori de formare”, se mai arată în comunicatul instituţiei.

Activităţile realizate în timpul pregătirii practice la operatorul economic sunt evaluate, iar rezultatele se consemnează în certificatul de pregătire practică în învăţământul dual, care atestă rezultatele învăţării desfăşurate de elevi în timpul pregătirii şi va fi inclus în portofoliul individual al elevului.

Certificatul este semnat şi eliberat de unitatea de învăţământ în care elevul este înmatriculat, după completarea şi semnarea acestuia de către operatorul economic partener de practică.