Iohannis anunţă vaccinare obligatorie anti-COVID pentru anumite categorii. „Nu este normal ca unii medici să dea mesaje anti-vaccin”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că vaccinarea împotriva COVID-19 va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esenţiale, precum sunt medicii.

22 sept. 2021, 08:49
Iohannis anunţă vaccinare obligatorie anti-COVID pentru anumite categorii. „Nu este normal ca unii medici să dea mesaje anti-vaccin”
foto: presidency.ro

Klaus Iohannis vrea vaccinare obligatorie anti-COVID, în condiţiile în care numărul de infecţii creşte, iar pandemia evoluează. Preşedintele României consideră că personalul medical ar trebui să se numere printre categoriile pentru care imunizarea împotriva noului coronavirus să fie obligatorie.

„Nu este normal ca unii medici să dea mesaje anti-vaccin”, a declarat Klaus Iohannis, într-o discuţie cu jurnaliştii care îl însoţesc la New York la Adunarea Generală a ONU, conform Agerpres.

Citeşte şi: Cristian Preda nu exclude suspendarea şi demiterea preşedintelui Klaus Iohannis

Cu toate acestea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu este de acord cu obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19 în nicio ţară, dar susţine importanţa imunizării.

”În general, OMS este împotriva oricărui tip de vaccinare obligatorie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Fadela Chaib, potrivit agenţiei EFE, citate de Agerpres.

Cu toate acestea, specialiştii OMS susţin că „este necesar să explicăm populaţiei generale cum funcţionează vaccinurile şi cât de importante sunt”. Mai mult, aceştia afirmă că vaccinurile sunt doar „unul dintre instrumentele pe care le avem la dispoziţie” pentru a combate pandemia de COVID-19.

Citeşte şi: OMS nu vrea vaccinare obligatorie împotriva COVID-19. „Este împotriva oricărui tip de vaccinare obligatorie”

Klaus Iohannis vrea vaccinare obligatorie anti-COVID pentru anumite categorii. Preşedintele cere introducerea certificatului de vaccinare

Cât despre restricţiile impuse de autorităţi pentru a limita răspândirea COVID-19, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că acestea vor fi diferenţiate între persoanele vaccinate şi cele nevaccinate. Mai mult, şeful statului a subliniat că certificatul de vaccinare este soluţia pentru mai puţine restricţii.

Preşedintele Klaus Iohannis conduce, de marţi până joi, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, care are loc la New York.

Declaraţiile lui Klaus Iohannis la dezbaterile ONU

„Domnule Preşedinte al Adunării Generale,
Domnule Secretar General,
Excelenţe,
Doamnelor şi domnilor,

Aceasta este a doua noastră dezbatere generală în timpul pandemiei de COVID-19, care ne-a schimbat fundamental modul de viaţă.

Cu toate că pandemia a afectat aproape toate aspectele vieţii noastre, ea ne-a oferit şi oportunităţi de a învăţa, de a ne adapta şi de a face lucrurile mai bine.

Provocările globale necesită soluţii comune, solidaritate şi cooperare. România crede cu tărie că valorile democratice şi o ordine internaţională bazată pe reguli, având ONU la bază, sunt fundamentale pentru construirea unui viitor mai sigur şi mai bun. Este esenţial un multilateralism eficient şi echitabil, de care să beneficieze în mod direct cetăţenii noştri.

Pandemia ne-a arătat, totodată, că trebuie să găsim modalităţi de a reconstrui mai bine şi mai ecologic. Trebuie să ne reangajăm în procesul dezvoltării unor economii durabile, precum şi a unor societăţi reziliente, corecte şi incluzive, în care „nimeni nu este lăsat în urmă”. Într-adevăr, ar trebui să se acorde o atenţie deosebită nevoilor speciale ale celor vulnerabili.

Pentru a fi eficienţi în atingerea acestui scop, este necesară solidaritatea în acţiune. De asemenea, avem nevoie de o abordare integrată şi inovatoare pentru a răspunde simultan la o gamă largă de provocări interdependente, precum sănătatea, schimbările demografice, migraţia, resursele limitate, schimbările climatice şi pierderea biodiversităţii, sărăcia extremă şi foametea”, a afirmat Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Dan Barna pune tunurile pe Florin Cîţu: „O să constate că propriile inacţiuni au generat situaţia de azi”