OMS nu vrea vaccinare obligatorie împotriva COVID-19. „Este împotriva oricărui tip de vaccinare obligatorie”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu este de acord cu obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19 în nicio ţară, dar susţine importanţa imunizării.

13 aug. 2021, 16:06
OMS nu vrea vaccinare obligatorie împotriva COVID-19. „Este împotriva oricărui tip de vaccinare obligatorie”

OMS nu vrea vaccinare obligatorie împotriva COVID-19, în condiţiile în care mai multe ţări iau în calcul obligativitatea vaccinării.

”În general, OMS este împotriva oricărui tip de vaccinare obligatorie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Fadela Chaib, potrivit agenţiei EFE, citate de Agerpres.

Cu toate acestea, specialiştii OMS susţin că „este necesar să explicăm populaţiei generale cum funcţionează vaccinurile şi cât de importante sunt”. Mai mult, aceştia afirmă că vaccinurile sunt doar „unul dintre instrumentele pe care le avem la dispoziţie” pentru a combate pandemia de COVID-19.

Citeşte şi: Israel a început oficial vaccinarea cu a treia doză anti-Covid. Persoanele vizate sunt cele cu vârsta de peste 50 de ani

OMS nu vrea vaccinare obligatorie împotriva COVID-19. Ţările care iau în calcul impunerea imunizării

Pe tot parcursul anului, experţii OMS au subliniat că vaccinurile nu sunt suficiente în lupta împotriva COVID-19. Imunizarea trebuie combinată şi cu măsurile sanitare care au fost deja larg răspândite în 2020 pentru a limita răspândirea virusului. Acestea variază de la utilizarea măştilor până la spălarea frecventă a mâinilor, aerisirea locuinţelor, distanţarea fizică şi evitarea locurilor aglomerate, notează sursa citată.

În acest context, măsuri ce implică vaccinarea obligatorie pentru a creştere numărul de persoane imunizate sunt luate în ţări precum Germania, Marea Britanie şi SUA, dar s-a confruntat şi cu opoziţia unei părţi a populaţiei din aceste ţări.

Citeşte şi: Un reputat om de ştiinţă explică eşecul campaniei de vaccinare: „Analfabetismul funcțional și științific antrenat ani de zile și promovarea în spațiul public a vrăjitorilor/astrologilor”

Până în prezent, aproximativ 4,4 miliarde de doze de vaccin COVID-19 au fost administrate în întreaga lume.

În ţări precum Spania, Franţa, Canada, Marea Britanie sau Germania, procentul de persoane complet vaccinate este de aproximativ 60 % (faţă de 50 % în SUA), în timp ce în multe ţări cu venituri mici este de abia de 1 %.

Citeşte şi: Paşaportul de vaccinare intră în vigoare de vineri. În ce ţări NU este obligatoriu certificatul Covid