Klaus Iohannis: Obiectivul comun al României şi Bulgariei, consolidarea apărării colective în cadrul NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în cadrul conferinţei de presă susţinute cu omologul său bulgar, Rosen Plevneliev, că cele două state au drept obiectiv comun consolidarea apărării colective în cadrul NATO şi că se doreşte întărirea capacităţii de reacţie a Alianţei, pe flancul estic. 

20 feb. 2015, 11:44
Klaus Iohannis: Obiectivul comun al României şi Bulgariei, consolidarea apărării colective în cadrul NATO

Totodată, şeful de stat român a adăugat că este foarte bucuros că îl are ca oaspete, la Bucureşti, pe preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, primul şef de stat pe care îl primeşte la Bucureşti, de la preluarea mandatului său.

”Această primă întâlnire ne-a permis să facem un bilanţ al relaţiilor bilaterale, aflată la un nivel de excelenţă, pe toate palierele de cooperare”, a spus preşedintele României, precizând că ambii şefi de stat eu remarcat faptul că ”există în continuare un potenţial care trebuie valorificat în toate domeniile, dar mai ales în cel economic”, a precizat Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a primit la Cotroceni prima vizită a unui şef de stat

Cei doi şefi de stat au susţinut cu acest prilej nevoia promovării unor proiecte de interes, în special în domeniul energetic, am transporturilor, am infrastructurii, al cooperării transfrontaliere dar şi al educaţiei şi culturii.

„Asigurarea securităţii energetice a regiunii, promovarea cooperării regionale şi a interesului comun pentru regiunea Dunării, zona extinsă a Mării Negre, apropierea de Uniunea Europeană a partenerilor din vecinătatea estică, consolidarea rolului Uniunii ca actor global puternic sunt câteva din aspectele atinse în discuţiile de astăzi”, a adăugat Klaus Iohannis.

Preşedintele a vorbit şi despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare, precizând că ”acum, este important ca fiecare dintre ţările noastre să se concentreze asupra implementării recomandărilor din acest raport”.

Klaus Iohannis a mai spus că discuţiile s-au orientat asupra ”aspectelor de actualitate ale agendei de securitate”.

”Luând în considerarea provocările de securitate din regiune, avem drept obiectiv comun consolidarea apărării colective în cadrul NATO”, a arătat Klaus Iohannis, adăugând că se doreşte creşterea prezenţei NATO pe teritoriul statelor din flancul estic, precum şi întărirea capacităţii de reacţie a Alianţei”.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, în vizită la Chişinău săptămâna viitoare

”Nevoia de unitate în mesajele de politică externă este înţeleasă pe deplin de Bulgaria, care a menţinut, la rândul său, sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse şi a posibilităţii extinderii lor, în cazul nerespectării acordului de încetare a focului. Ne bazăm în continuare pe o relaţie solidă, şi îl asigur pe domnul preşedinte Plevneliev de dorinţa României de a aprofundare a colaborării dintre statele noastre”, a mai declarat preşedintele României.